Därför fick Norling gå

”Dålig stämning, dåligt ledarskap och risk för att tappa spelare” bakom tränarens fall

FOTBOLL

Mystiken är över. Nu släpper AIK de hemliga skälen till varför Rikard Norling sparkades.

– Den dåliga stämningen, att vi riskerade att tappa spelare och Norlings ledarskap var skälen till beslutet, säger Per Bystedt.

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
Rikard Norling.

AIK Fotboll AB:s styrelseordförande Per Bystedt ville inte först kommentera i detalj varför man sparkade Norling och ersatte honom med Mikael Stahre.

Sämre ledarskap

Men under en kortare paus mitt under gårdagens öppna supportermöte ändrade han plötsligt åsikt.

– Vi konfererade lite om hur vi ska göra. Jag tycker personligen att det är en jobbig fråga som arbetsgivare, men jag förstår varför den ställs. Vi gjorde en egen analys och vi kom fram till att stämningen på Karlberg inte var bra, ledarskapet var inte bra, det har varit bra men har blivit sämre.

Svårt få nya spelare

– Det fanns en risk för oss att förlora spelare och det fanns även svårigheter att rekrytera nya. Rätt eller fel, det var det vi ställdes inför. Vi tog beslutet efter en väldigt jobbig diskussion, så var det, säger Per Bystedt.

”Ställdes ultimatum”

Innan mötet tog slut poängterade han också följande:

– Jag vill bara understryka att Rikard Norling inte får gå av personliga skäl. Jag tror inte någon i AIK tycker illa om Rikard. Från Rikard ställdes ett ultimatum, det ställde saker på sin spets. Det har varit tjafs i sportrådet men det har inte varit en styrelsefråga förrän på slutet av säsongen.

Medieuppgifter har gjort gällande att Bystedt förbjudit Norling att prata med vissa supportergrupper.

– Det förnekar jag. Det där är ett jävla skitsnack. Problemet är att jag fick veta det bakvägen, det är annars helt okej att träffa supportergrupper. Men vi bestämde internt att vi alltid skulle diskutera detta med varandra först för att undvika onödigt surr, säger Bystedt.

FAKTA

Turbulensen i AIK:

16 OKTOBER

AIK-alliansen, som består av samtliga klubbens större supportergrupperingar, kräver i ett gemensamt upprop att styrelsen ska behålla Rikard Norling som chefstränare och meddelar att allt annat vore att gå emot fansens önskemål.

17 OKTOBER

Sportbladet avslöjar att Rikard Norlings framtid avgörs under utvärderingsmötena efter säsongen. Detta bekräftas i ett öppet brev från AIK Fotbolls styrelse dagen efter.

1 NOVEMBER

AIK-alliansen går ut med information under lördagskvällen om att det tagits ett beslut och att Rikard Norling ska sparkas på måndagen. Fansen protesterar under söndagens match mot Helsingborg på Råsunda och kräver Charlie Granfelts och Ola Anderssons avgång. Norling får inte sparken under måndagen.

10 NOVEMBER

Rikard Norling meddelas att han fått sparken som chefstränare. Även vd:n Charlie Granfelt sparkas. Fansen stormar presskonferensen och skanderar ”Avgå Ola”. Ett 50-tal fans får senare ett

möte med bland andra ordföranden Per Bystedt. Senare under kvällen hoppar sportchefen Ola Andersson av sitt jobb. Även Nebojsa Novakovic lämnar sitt uppdrag som assisterande tränare.

11 NOVEMBER

Charlie Granfelt bekräftar för tidningen Expressen att han och Ola Andersson mottagit hot. Johan Mjällby och Magnus Hedman skriver ett uppmärksammat brev i Sportbladet där de visar stark avsky och tar avstånd från supportrar som hotat.

12 NOVEMBER

Avhoppade styrelseledamoten Anders Heierson avslöjar i SvD att Norling varit oärlig och säger att han var inblandad i beslutet att göra sig av med värvningsansvarige Stefan Söderberg.

13 NOVEMBER

AIK:s styrelse träffar fansgrupperingarna på Råsunda Skola. Fansen kräver styrelsen på svar varför Norling sparkas och det framkommer mer uppgifter. Styrelsen hävdar att man annars riskerat att spelare lämnat klubben och att det blivit svårare att värva. Dessutom har Norling ställt ultimatumet: Ola Andersson eller jag.