Här ska de Häcka 2009

”Den blir Nordens bästa och ser fantastisk ut”

Foto: Illustration: ArkitektStudion Björn Sahlqvist AB, Visualisering Arcitec AB
Häcken bygger en ny och hypermodern träningsanläggning.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Allsvenska nykomlingen BK Häcken gör en långsiktig storsatsning.

Klubbens hypermoderna träningsanläggning kommer att kosta drygt 40 miljoner kronor.

– Den blir Nordens bästa och ser fantastisk ut, säger skyttekungen Jonas Henriksson, 31.

I går tog Jonas Henriksson det symboliska första spadtaget till det som ska bli BK Häckens nya hem i Sankt Jörgen Park på centrala Hisingen. Redan 1 augusti nästa år är det tänkt att jätteprojektet Gothia Park Academy ska invigas.

– ­Vi sticker inte under stol med att vi ska bli en av landets bästa klubbar på att utveckla spelare, ledare och tränare. Vi behöver en passande bas och plattform för att utvecklas vidare. Den här anläggningen kommer att ge oss alla förutsättningar till detta, säger klubbdirektören Dennis Andersson.

Fyra fullstora planer

Fyra fullstora fotbollsplaner, varav en med konstgräs, kommer att ligga i direkt anslutning till den 1?300 kvadratmeter stora byggnaden som bland annat innehåller flera omklädningsrum, konferenslokaler och kansliverksamhet. Projektet är allt annat än billigt. Drygt 40 miljoner kronor beräknas slutnotan hamna på. Ett lokalt byggföretag kommer att äga hela anläggningen, förutom konstgräsplanen som klubben står för. BK Häcken har skrivit ett hyresavtal som sträcker sig över 20 år.

– Kostnaden för oss blir tre miljoner om året. Det här är en viktig del i vårt mål att bli en attraktiv allsvensk förening.

Betyder mycket

–?Jag tror och hoppas att det kan ge oss en konkurrensfördel när det gäller spelarrekrytering, säger klubbens ordförande Sabine Söndergaard som poängterar att bygget hade blivit av även om det allsvenska avancemanget hade uteblivit.

Jonas Henriksson, som med sina 19 mål i år tog hem skytteligan i superettan, tror att flytten från det nuvarande högkvarteret Häcken­borg till Gothia Park Academy blir ett rejält lyft.

–?Det är en stor dag för Häcken. Det här kommer att betyda väldigt mycket för vår satsning på ungdomar. Nu får vi fantastiska förutsättningar för att bli en stabil allsvensk förening, säger han.

FAKTA

Nya lyxanläggningen:

Namn: Gothia Park Academy.

Invigning: 1 augusti 2009.

Plats: Sankt Jörgen Park på centrala Hisingen i Göteborg.

Pris: Drygt 40 miljoner kronor.

Byggnadens storlek: 1?300 kvadratmeter fördelat på två våningar. Byggnaden innehåller bland annat: 28 kontorsplatser till föreningens kanslipersonal, inklusive Gothia Cups administrativa verksamhet. Matsal, flera konferensutrymmen, gym, rehabiliteringsrum, tre omklädningsrum varav a-lagets beskrivs som luxuöst. Fotbollsplaner: Fyra fullstora träningsplaner i direkt anslutning till byggnaden, varav en med konstgräs och elljus.