Henkes krav på HIF: Måste värva

Vill se 3–4 nya spelare för att stanna

FOTBOLL

HELSINGBORG. Säsongen med Helsingborgs IF 2008 är över.

Henrik Larssons krav för en fortsättning 2009:

– Vi behöver tre–fyra bra spelare till för att förstärka det vi har. Det är vad jag har sagt till klubben, säger Larsson till Sportbladet.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Henrik Larsson.

När Henrik Larsson i tisdags blev uttagen i den svenska landslagstruppen mot Holland togs det som ett kvitto på att anfallsstjärnan bestämt sig för att fortsätta även nästa säsong.

Men så är inte fallet.

– Nej, jag har inte bestämt någonting. Sista matchen är med landslaget 19 november. Därefter är säsongen slut och då tar jag semester. Någon gång under semestern bestämmer jag mig om jag ska fortsätta och i så fall var.

Målet SM-guld

Henrik Larsson har under en lång tid sagt att han vill se en rejäl satsning från HIF för att han ska fortsätta spela för klubben. Målet är så klart att vinna det SM-guld han fortfarande saknar. För Sportbladet förklarar Henrik Larsson vad han tycker att klubben behöver för att han ska fortsätta även 2009.

– Tre–fyra spelare som är klara att ta över när det blir skador eller går in i startelvan. Du måste ge dig själv den grunden för att ha chansen att vara med och slåss om titeln. Annars håller du på med helt fel verksamhet.

När Erik Wahlstedt i somras blev skadad hade HIF ingen naturlig högerbacksersättare utan ordinarie mittbacken Joel Ekstrand flyttades ut. Utan Wahlstedt förlorade HIF tre raka matcher mot Halmstad, Ljungskile och Gefle.

– Att förlora så många matcher som vi gjorde när Erik Wahlstedt blev skadad är inte acceptabelt. I det läget måste vi bara – pang – kunna sätta in någon ny som är minst lika bra som Erik, säger Henrik Larsson.

”Ser positivt ut”

Anfallsstjärnans krav har hörsammats av klubbledningen.

– Vi har länge vetat vad Henrik anser. Jag tycker det ser positivt ut angående hans fortsättning, säger tränaren Bosse Nilsson.

Även Larsson verkar positiv till de signaler han hittills fått.

– Vad jag förstår är klubben beredd att satsa. Men jag tänker inte ta ställning förrän jag ser att saker och ting är på plats. Jag menar, det är inte det att jag håller HIF på halster utan jag vill se satsningen genomföras innan jag tar ett beslut, säger Larsson som tycker att hans krav är rimliga.

– Jag förstår att man inte kan ha dubbelt upp på varje position men det finns vissa positioner där du måste ha det och en av dem är anfallet.

Henrik Larsson anser att satsningen är ett måste för att Helsingborg ska ta steget till ett kontinuerligt allsvenskt topplag.

– Även om jag då skulle bestämma mig för att inte fortsätta finns där då en bra grund för Helsingborg att stå på för att vi ska vara med och slåss om titeln, säger Larsson.

Något som kan tydas som att Henrik Larsson planerar för en framtida tränarkarriär i klubben.

FAKTA

Så ska Helsingborg värva:

Ytterback

Klubben saknar ytterbackar på båda kanterna. Tamboura och Wahlstedt är bra, men nödlösningar krävs så snart någon av dem saknas.

Mittback

Rönningbergs karriär är över. HIF värvade Patronen men skulle må bra av en spelare som kan ersätta A-landslagsmeriterade Rönningberg fullt ut.

Innermittfältare

När Marcus Lantz under hösten skadades och Skulason, som även fungerat som mittback, opererade korsbandet tappade HIF tyngd och kraft på mittplan. Talanger som Bergholz och Landgren finns i truppen men en lite mer rutinerad spelare är önskvärd.

Anfallare

Bredvid Henrik Larsson har Rasmus Jönsson, 18, gjort succé. Men klubben är i desperat behov av en tredje kompetent anfallare. I år har mittfältaren René Makondele flyttats upp vid skador och avstängningar. Lånet med Roman Kienast kommer inte att förlängas.

Sammanställning: Mattias J Larsson