Transferkorgen blev en succé – för fansen

PREMIÄR för Lauls silly cirkus – efter ett år skrotas Hammarbys galna idé

FOTBOLL

Förlorat pengar på finanskrisen?

Du skulle ha investerat i Hammarbys transferkorg i våras.

Men nu ser den generösa modellen ut att skrotas – efter bara ett år.

Den som har investerat pengar i Hammarbys transferkorg har med största sannolikhet gjort en bra affär.

Hammarby slog på stora trumman i våras när deras så kallade transferkorg presenterades. 13 miljoner kronor hämtades in från utomstående med Bajenhjärtan.

Lånet, för det är ett lån, ska betalas tillbaka i april 2009, men förutom att investerarna får igen sitt insatta kapital, får de också dela på 15 procent av samtliga Hammarbys spelarintäkter kommande FEM åren.

Bra affär för investerarna

Ett räkneexempel: Hammarby har i år sålt spelare för 24 miljoner kronor. 15 procent, alltså 3,6 miljoner, försvinner till investerarna bara i år. En bra affär för investerarna men knappast för Hammarby som inte ens använt pengarna i transferkorgen.

– Vi har än så länge bara investerat tre miljoner sedan korgen kom till, berättar vd:n Michael Andersson.

Så vad fick ni egentligen ut av det här?

– Vi tycker att det var oerhört roligt att vi kunde generera de här pengarna från Hammarbymänniskor och Hammarbyintresserade, att de ville att vi skulle få kapital. I den bemärkelsen har det varit jäkligt lyckat. Det är positivt att folk känner att de fått vara med att göra något i Hammarby, att pengarna kom tillbaka snabbt och att de även får en viss förräntning i framtiden.

Michael Andersson tillägger med ett skratt:

– Med tanke på den ekonomiska situationen i världen senaste året har en investering i vår transferkorg nog varit en av de bättre i finansvärlden.

Men ni är ingen välgörenhetsinrättning?

– Nej, men vi tycker det är kul att investerarna får tillbaka sitt insatta kapital och också pengar i framtiden. Hittar vi andra attraktiva former, dessa kan se olika ut, är folk förhoppningsvis villiga att gå in ytterligare en gång samt att det kanske tillkommer nya människor. Det är positivt av marknadsmässiga skäl oavsett om vi ska sjösätta en ny korg eller komplettera med en annan modell.

15 miljoner att värva för

Internt inom Hammarby diskuteras nu ett helt nytt upplägg som inte ska vara lån utan riskkapital trots att klubben har cirka 15 miljoner kronor att värva för när transferkorgslånet är tillbakabetalt.

– Med riskkapital behöver vi inte enbart riska med vår egen ekonomi vid värvningar. Det kan vara till exempel en kombination av vår egen ekonomi och riskkapital, säger Michael Andersson.

Om det nya upplägget blir lika generöst som transferkorgen lär det inte bara locka människor med Hamm-arbyhjärtan ... men den missen gör Bajen knappast om.

FAKTA

Silly-rykten:

1 PATRIK INGELSTEN, A, KALMAR

Kommentar: I torsdags la Heerenveen bud på allsvenske skyttekungen på åtta miljoner kronor. Tidigare har norska Rosenborg lagt bud på samma nivå, men Kalmar kräver tolv miljoner för Ingelsten som har ett år kvar på kontraktet. Ingelstens säljs, till Heerenveen, Rosenborg eller någon annanstans och prislappen lär i slutänden landa på cirka tio miljoner kronor. En bra affär för alla parter.

2 OLA TOIVONEN, MF/A, MALMÖ

Kommentar: Målskytt när U21 besegrade Holland B med 3-0 gjorde att MFF hamnade i ett ännu bättre förhandlingsläge. PSV Eindhooven är beredda att lägga 35-40 miljoner kronor, men MFF:s sportchef Hasse Borg sägs jobba för att få 50 miljoner för guldklimpen.

3 MATTIAS BJÄRSMYR, MB, GÖTEBORG

Kommentar: Bra insats inför ögonen på holländska AZ Alkmaar i U21-landskampen mot Holland B. Blåvitt uppges ha en prislapp på 20 miljoner kronor – men frågan är om sportchefen Håkan Mild får så mycket pengar? Snarare 15 millar för mittbacken som har ett år kvar på kontraktet och inte vill skriva nytt.

4 ANDREAS DAHL, MF, NORDSJAELLAND

Kommentar: Vantrivs i danska Nordsjælland dit han gick som bosman från Helsingborg 2008. Två år kvar på kontraktet och en jätteförstärkning för vilken allsvensk klubb som helst. En comeback i HIF är naturlig men de söker i första hand anfallare/försvarsspelare. Här kommer många klubbar att ligga på – och orkar Dahl med en svekdebatt vore han en kanonvärvning för Malmö FF.

5 ANDREAS AGUSTSSON, MB, ELFSBORG

Kommentar: Elfsborg har accepterat ett bud från danska Viborg och man kan fråga sig varför det är mer attraktivt för den tuffe mittbacken? Viborg spelar alltså i Danmarks motsvarighet till superettan. Handlar så klart om det personliga kontraktet (pengar). Affären väntas bli klar i veckan. Gefles Anders Wikström kan bli ersättaren.

6 DANIEL ÖHRLUND, MV, AIK

Kommentar: Efter ett svagt år i AIK gjorde Örlund succé i norska Fredrikstad dit han blev utlånad. Står under kontrakt med AIK men Fredrikstad har en option att köpa loss honom (två miljoner kronor). Tro det eller ej har även Rosenborg visat intresse för Örlund och där får han i så fall konkurrera med Norges landslagsmålvakt Rune Jarstein.

7 RASMUS BENGTSSON, MB, TRELLEBORG

Kommentar: Hammarby jagar succébacken och kontakter är tagna mellan klubbarna. Har ett år kvar på kontraktet och TFF kräver ordentligt betalt, det snackas om en summa upp emot nästan tio miljoner kronor. Hammarby har cirka 15 miljoner att lägga på spelarköp (se artikeln) och enligt VD Michael Andersson kommer spelare att köpas – frågan är nu om det blir en storsatsning på unge Bengtsson.

8 DANIEL MENDEs, A, AIK

Kommentar: Mendes har varit upp och ner, mest ner, under sina säsonger i Gnaget. Nu sägs att förre sportchefen Ola Andersson hjälper nye sportchefen Blörn Wesström med en ”utrensning” och i den ingår att sälja Mendes – trots att denne vill vara kvar och har ett år kvar på kontraktet.

9 JOHAN DAHLIN, MV, FC LYN

Kommentar: Kontraktet med Lyn går ut efter säsongen 2009 och Dahlin vill röra på sig för att inte tappa sin plats som U21-målvakt. Sista chansen för Lyn att få pengar för honom (5-10 miljoner?) och Djurgården nämns som ett alternativ. Problemet är att Dif ännu inte har klart med tränarteam och kan därmed gå miste om den talangfulle målvakten.

10 ELIAS STORM, MB, HAUGESUND

Kommentar: Den förre Djurgårdsspelaren kan bli nykomlingen Öis första nyförvärv. Förhandlingar pågår mellan klubbarna. Storm har spelat i Haugesund sedan sommaren 2007 och var under 2006 utlånad till Öis.

VECKANS FLABB:

DAVID WILSON, T, LJUNSKILE

? Kalmar värvade duktige Darryl Smylie som ersättare för Viktor Elm på free transfer eftersom Smylies kontrakt med Ljungskile gick ut. Den stora förloraren? LSK-tränaren David Wilson som bekostade Smylies lön i fyra månader till en summa av 75 000 kronor. Pengar han inte fick tillbaka vid överången till KFF.

VECKANS AFFÄRER:

I snart ett års tid har Djurgården desperat försökt sälja sin fiaskovärvning Thiago Quirino. Nu har (petade?) klubbdirektören Bosse Andersson ordnat en affär med japanska bottenlaget Sapporo. 2,5 miljoner kronor är hur man än vänder och vrider på det 2,5 miljoner kronor. Risken var att Djurgården inte skulle få ett öre för 14-miljonersmannen vars kontrakt gick ut 2009. Affären blir helt klar i veckan.