Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Blåsta på Pehrsson

Gais succétränare lämnar allsvenskan för danska Ålborg

Magnus Pehrsson blir ny tränare i danska Ålborg. Magnus Pehrsson blir ny tränare i danska Ålborg. Foto: Bildbyrån

Här är årets hetaste tränarvärvning: Sportbladet kan avslöja att Magnus Pehrsson, 32, inom kort väntas presenteras som ny tränare i danska mästarklubben Ålborg.

– Vi har klart med ny tränare innan november är slut, säger Ålborgs presschef Brian Andersen till Sportbladet.

Raketkarriären för Gais tränare Magnus Pehrsson fortsätter. Efter endast ett år som tränare i allsvenskan tar han enligt uppgift steget till SAS-ligan och den danska Champions League-klubben Ålborg.

Pehrsson och Ålborgs sportdirektör Lynge Jakobsen sitter enligt samma källa redan i slutförhandlingar och affären väntas bli officiell inom ett par dagar.

”Jätteviktig match”

Sportbladet försökte i går förgäves få kontakt med såväl Magnus Pehrsson och Lynge Jakobsen som Gais ordförande Christer Wallin.

Anledningen till det stora hemlighetsmakeriet är att Ålborg i dag möter Celtic på hemmaplan i Champions League. Ingenting får störa spelarna som fortfarande kan säkra en plats i Uefacupen och därmed många sköna miljoner.

– Vi har en jätteviktig match mot Celtic att tänka på, därför vill jag med hänsyn till våra spelare inte kommentera dina uppgifter. Men jag kan säga att vi har en ny tränare klar innan november är slut, säger Ålborgs presschef Brian Andersen.

En annan orsak till parternas tystnad är att Ålborg är bolagiserat och har en informationsritual att följa för att inte riskera böter.

Besökte Danmark

Magnus Pehrsson har redan en koppling till Ålborg: I klubben finns Andreas Johansson som Pehrsson spelade ihop med i Djurgården under ett par år i början på 2000-talet. Pehrsson uppges också ha besökt Danmark för inte så länge sedan. Så här säger Gais assisterande tränare Matti Demegård:

– Det lär komma fram inom de närmaste dagarna om detta stämmer, mer vill jag inte kommentera.

Väntat på lösning

Även om affären är långt gången har inte laget informerats.Jonatan Fast
Jonatan Fast

– Det här kanske stämmer, vad vet jag? säger Gais lagkapten Fredrik Lundgren.

– Men jag vill inte kommentera någonting innan jag har fakta på bordet.

Sedan Ålborg sparkade Bruce Rioch har Allan Kuhn haft ansvaret i väntan på en permanent lösning. Det blir alltså inte Elfsborgs Magnus Haglund som tar över – utan Magnus Pehrsson, som för bara två år sedan tränade IK Sirius i division 1.

Tränarläget:

   ?Gais var säkra på att han skulle stanna. Djurgården hoppades att han skulle komma tillbaka. Båda klubbarna ser ut att bli blåsta – Magnus Pehrsson försvinner till Danmark. Så här är läget hos klubbarna som inte har löst tränarfrågan:

AIK

 ??Rikard Norling fick sparken som chefstränare – in kom Mikael Stahre. Då försvann Norlings två

assistenter Nebojsa Novakovic och Thomas Lagerlöf. Hur Stahre kommer organisera sin tränarstab är än så länge inte klart. Eventuellt kan AIK få Novakovic att ta tillbaka sin önskan att säga upp sig.

DJURGÅRDEN

  Siggi Jónsson och Paul Lindholm sparkades. Då startade vilda spekulationer om vem/vilka som ska ta över. Här är namnen som har nämnts: Jens Fjällström, Håkan Ericson, Sören Åkeby, Zoran Lukic, Pelle Olsson och Magnus Pehrsson. Ännu har ingen officiell lösning presenterats.

GAIS

  Kommer att förlora Magnus Pehrsson – hur ställer sig klubben till det? Vem ersätter mitt i en försäsong? Frågorna är många, svaren få.

KALMAR

  Guldtränaren Nanne Bergstrand sitter på ett kontrakt som löper till och med 2013. Men han hotar att lämna klubben om inte en ny arena börjas byggas. Norska klubben Brann sägs vara villiga att köpa loss Bergstrand.

HELSINGBORG

  Den tillfälliga lösningen Bosse Nilsson får nu ses som permanent och väntas köra över 2009. När assistenten Peter Gerhardsson försvann till BK Häcken får Nilsson extra hjälp av Per-Ola Ljung som plockas från den egna Tips Elit-verksamheten.

HÄCKEN

  Tränaren Sonny Karlsson entledigas och får en tjänst som sportchef. In som chefstränare kommer Helsingborgs assisterande tränare Peter Gerhardsson.

Här är skandinaviens fem hetaste klubbar:

1) FC Köpenhamn: Spelar på klassiska Parken, har ett lag fullt av stjärnor som skuggar Odense i toppen av SAS-ligan, leds av den karismatiske bossen Flemming Östergaard. Ligaseger och Europaspel 2009 står på schemat.

2) Ålborg: De regerande danska mästarna nådde Champions League – det fick ligaprestationen sota för. Har inget med segern att göra i år men har förstärkt laget så att man står redo om man ordnar en plats i Uefacupen. Med polske EM-forwarden Marek Saganowski siktar man på ny ligaseger 2009. Då med Magnus Pehrsson som tränare.

3) Rosenborg: Ålborgs guldtränare Erik Hamrén ska göra underverk i den norska klubben är det tänkt. Laget vann två gånger om mot ­Valencia förra säsongen och har en enorm potential. Men Stabaek vann ligan och nu kvalar Rosenborg till Uefacupen.

4) Odense: Den stora överraskningen i årets SAS-liga leder ligan efter 15 spelade omgångar. Bajen-bekantingen­ Björn Runström har gjort sex mål och är i bra slag. Möter närmast Bröndby 7 december. Nya Runström-mål då?

5) Kalmar FF: En seger i allsvenskan och en andraplats i Svenska Cupen. Utan de stora lönerna och utan den stora publiken. Nu väntar kvalspel till Europacuper – och att svara upp mot guldet nästa säsong. Riskerar att tappa flera viktiga spelare.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet