Värvades – till reapris

Ericsson till Elfsborg – så gick det hemliga spelet bakom övergången till

Foto: Anders Wejrot
Martin Ericsson värvas till Elfsborg för rena reapriset – vilket gör att klubben kan hålla sitt lönetak.
FOTBOLL

BORÅS. Elfsborg värvar Martin Ericsson till reapriset fyra miljoner kronor. En sign on-bonus på tre miljoner gör att klubben kan hålla sitt lönetak. Sportbladet kan avslöja det hemliga spelet bakom kulisserna.

– Vi var nära att värva honom redan inför förra säsongen, säger sportchefen Stefan Andreasson.

2004 lämnade Martin Ericsson IFK Göteborg och Sverige. Nu är han tillbaka, men i guldsatsande Elfsborg.

– Det här känns helrätt. Det var dags att testa något nytt nu, säger han.

”Begärde för mycket”

Men redan inför den gångna säsongen kunde han ha hamnat i Elfsborg. Priset då var enligt uppgift runt 13 miljoner kronor. En summa som fick både Elfsborg och IFK Göteborg att backa.

– Vi var ganska nära att få honom redan i mars, men Bröndby begärde för mycket pengar, och ville egentligen inte sälja honom, säger Andreasson.

För att undvika att fler klubbar, framförallt IFK Göteborg, skulle få reda på att också Elfsborg jagade Ericsson, hölls intresset hemligt. Endast en liten grupp inom Elfsborg kände till det.

– Vi visste att IFK uttalat sitt intresse för Martin i media, och vi ville inte att vårt intresse skulle komma till deras kännedom, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

I somras återkom Elfsborg, men Ericsson hade då en nyckelroll i Bröndby, som dessutom just vunnit danska cupen.

Intresserad av flytt

– Jag hade spelat alla matcher under våren, och trodde att de ville satsa vidare på mig. Men sen blev jag skadad, och bänkades utan någon större förklaring, säger han.

Onsdagen den 19 november, tio dagar efter allsvenskans slutomgång, fick Elfsborg en signal från Ericsson om att han var intresserad av en flytt. Fyra dagar senare åkte Magnus Haglund, Andreasson och Johansson ner till Köpenhamn för ett

möte. Men de var inte ensamma i sitt intresse. Enligt vad Sportbladet erfar har en handfull klubbar i Sverige, Norge och Danmark visat intresse för den offensive mittfältaren under den senaste tiden.

Ericssons kontrakt med Bröndby skulle gå ut till sommaren, och hans nyckelroll i klubben hade bytts ut till en plats på bänken. Elfsborg lyckades förhandla ner priset till fyra miljoner kronor.

I går vid lunchtid kom parterna överens. Martin Ericsson skrev på ett fyraårskontrakt som enligt Sportbladets källor ger honom en månadslön på 50 000 kronor, plus en sign on-bonus på tre miljoner.