Så kan fansen tjäna miljoner

Pott på 3,6 miljoner ska locka fotbollspubliken till bortamatcher

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
MILJONREGN Den allsvenska klubb som lyckas locka flest bortasupportrar till sina matcher får 800 000 kronor av Svensk Elitfotboll.
FOTBOLL

Kommande säsong blir det fler åskådare på allsvenska arenornas motståndarsektioner.

AIK:s och Hammarbys fans avbryter bojkotten av borta­resorna.

Dessutom lockar en pott på 3,6 miljoner kronor till de ­klubbar som får med sig flest supportrar.

När svensk fotboll i går förlängde sponsoravtalet med Svenska Spel ingick en överenskommelse med Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) om hur fler åskådare ska lockas till de allsvenska arenorna.

– Vi satsar fyra, fem miljoner kronor på publikrekrytering. Det kan vara allt från marknadsföring till säkerhetsdetaljer. Det som behövs för att locka fler åskådare till arenorna, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF.

Dessutom blir det en tävling mellan de allsvenska klubbarna som går under ­arbetsnamnet ”Flest på bortasektion”.

800 000 för flest bortafans

Det lag som under allsvenska ­säsongen 2009 lockar flest åskådare till sina bortasektioner tar hem förstaplatsen och 800 000 kronor. Tvåan får 700 000 och de åtta första klubbarna delar på totalt 3,6 miljoner kronor.

Mindre föreningar som Gefle och Trelleborg är väl chanslösa i den tävlingen?

– Men i gengäld kan de få betydligt fler bortasupportrar på sina matcher. Då kommer alla tjäna på att den här moroten finns, säger Theorin.

Ett helt annat beslut lär resultera i betydligt fler supportrar på många av de bortasektioner som gapat tomma under allsvenska ­säsongen 2008.

AIK häver bojkotten

AIK:s och Hammarbys supporterklubbar är på väg att avbryta bojkotten mot matcherna på bortaplan.

– Vi kommer åka på bortamatcherna. Det håller inte att bojkotta i två år. Vi för diskussioner med de andra Stockholmsklubbarna som är inne på samma linje, säger Valle Elivuori, ordförande i Black Army.

Kommer möjligheten att vinna 800 000 kronor åt AIK påverka den diskussionen?

– Ja, det tror jag. Många supportrar vill se AIK på bortaplan och nu vill vi se till att hjälpa klubben att vinna de pengarna, säger Elivuori och fortsätter:

– Men vi tycker fortfarande att det är en skandal att AIK ska vara ansvarigt för säkerhetsarrangemanget på bortasektionen. Därför kommer vi granska varje arena, dokumentera och anmäla alla fel och brister vi upptäcker.

ARTIKELN HANDLAR OM