Äntligen får Kalmar en ny arena

Klart efter dom i i länsrätten

FOTBOLL

Årets svenska mästare i fotboll, Kalmar FF, kan sätta i gång arbetet med den nya arenan.

Detta efter en dom i länsrätten som ger kommunen rätt att gå i borgen för bygget.

Det har varit smått nervösa dagar för Kalmar FF.

Men på onsdagen kom beslutet som innebär att Kalmar kommun kan borga för 100 miljoner kronor, drygt en tredjedel av kostnaden för fotbollsarenan.

– Vi hade väntat oss ett positivt besked, men det har ändå varit nervöst och en jätteanspänning hos oss och kommunen, sade Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson till TT efter beskedet.

Kalmar arena ska byggas bredvid E22 vid sydvästra infarten till staden där ett nytt handelsområde växt upp.

Arenan kommer att bli renodlad för fotboll och ersätta gamla slitna Fredriksskans. Den ska få plats för 12 000 åskådare, och bland faciliteterna finns restaurang, ett tiotal loger samt en lounge för sponsorerna.

Kostnaden för bygget beräknas till 270 miljoner kronor. Sveafastigheter AB bygger och sätter in 50 miljoner kronor och resten lånas upp.

– Kalmar FF betalar hyran för lånen och två år efter att arenan är tagen i bruk köper vi ut det privata byggbolaget. Men nu ska vi vänta tills domen vinner laga kraft och så tar vi itu med de sista pusselbitarna för finansieringen, säger Petersson.

Enligt tidtabellen ska bygget påbörjas efter årsskiftet för att stå klart för allsvensk fotboll 2010.

Kommunfullmäktige beslutade i somras om borgensåtagandet. Det överklagades av fem kommuninvånare. Men rätten var enig i sitt beslut att avslå överklagandena.

Motiveringen är bland annat att ”stöd till idrotten faller inom den kommunala kompetensen, att Kalmar FF:s framgångar har skapat ett behov av en modern fotbollsarena, ingen annan idrottsförening har missgynnats”.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM