Experten sågar valet av Jeglertz

”Jag hade inte tittat åt damfotbollen”

FOTBOLL

Bytet är unikt, från dam- till herrfotboll.

Men alla hyllar det inte.

– Jag hade inte tittat åt tränare från damfotbollen om jag varit rekryteringsansvarig i Djurgården, säger tränaren och tv-experten Bo Petersson.

Bo Petersson.

Andrée Jeglertz, 36, blir ny tränare i Djurgården, sannolikt tillsammans med Zoran Lukic, 52.

Jeglertz har en lång karriär som elitspelare, bland annat i Malmö FF, men har blivit mest känd som mycket framgångsrik tränare för Umeå IK:s damlag de senaste fem säsongerna.

Nu blir han en av få tränare på högsta nivå som byter dam- mot herrfotboll.

– Jag lyfte på ögonbrynen när jag fick höra att Jeglertz tar över Djurgården, säger Viasats Bosse Petersson. Jag säger inte att det är ett omöjligt uppdrag, men det kommer bli tufft.

Varför?

– Mycket är gemensamt mellan herr- och damfotbollen, men det finns också väsentliga skillnader. Den fysiska biten skiljer sig rejält, miljön och mentaliteten är annorlunda.

”Förvånar mig”

– Jag tror han behöver tid för att anpassa sig – och det ska bli intressant att se hur långt tålamodet från Djurgårdens fans och andra kring klubben sträcker sig.

– Men det är mycket hos Djurgården som förvånar mig just nu. Hur ska rollerna delas upp mellan Jeglertz och Zoran Lukic? Dessutom har Bosse Andersson, med all sin erfarenhet, försvunnit från kansliet.

Andra är inne på Peterssons linje utan att vara riktigt lika kritiska till Djurgårdens val av Jeglertz.

– Han har haft det ganska bekvämt i Umeå med ett särklassigt spelarmaterial. Nu blir det andra krav och han måste använda hårdare nypor, säger Radiosportens Ralf Edström.

Märkbart förvånad

– Samtidigt har han spelat på elitnivå själv så han vet hur det fungerar inom herrfotbollen. Jag tycker det är kul att han får den här möjligheten och att det dyker upp ett nytt namn.

Anna Pohjanen, fotbollsexpert, Svt:

– Fotboll kan man analysera på samma sätt oavsett om det är killar eller tjejer. ­Sedan kan det skilja sig en del i ­ledarskapet. Tjejer drivs av andra orsaker och de är mer lojala än killarna.

Sparkade Djurgårdstränaren Paul Lindholm erkänner att han också blev märkbart förvånad över sin efter­trädare.

– Jag kan inte alls killen, men han verkar ha gjort ett bra jobb inom damfotbollen i alla fall. Det kanske inte var en bomb, men överraskande. Det var nog inte många som trodde på honom.

ARTIKELN HANDLAR OM