Jeglertz gör som han vill

Andrée kan byta jobb när som helst – trots kontrakt

1 av 2
FOTBOLL

Årets Silly Season handlar inte bara om spelarövergångar.

Även flera tränare har rört på sig med bråk och hot om skiljenämnd som följd.

Men enligt regelverket har klubbar ingen rätt att ta betalt för tränare.

Det började med Magnus Pehrsson som lämnade Gais för danska Ålborg trots två år kvar på kontraktet. Gais-ordföranden Christer Wallin hotar nu med skiljenämnd. Det gör också Umeå IK:s klubbdirektör Britta Åkerlund eftersom hon anser att Djurgårdens bud för Andrée Jeglertz är ”kaffepengar”.

Juridiska skillnader

Men Åkerlund ska nog vara ganska nöjd med kaffet hon får råd med, Djurgården behöver nämligen inte betala en krona till Umeå om de inte vill, eftersom regelverket skiljer på spelare och tränare.

Samtliga spelare registreras av förbundet (spelarlicensen) och när en övergång sker är det egentligen licensen som köps. Först när de inblandade parterna nått en skriftlig överenskommelse kan spelaren registreras för sin nya klubb och spela match.

För tränare existerar inget sådant här.

Jeglertz begår inget fel

Andrée Jeglertz kan byta jobb när han vill, hur många år hans kontrakt än är skrivet på. Britta Åkerlund kan hota med skiljenämnd men den enda hon kan processa emot är Andrée Jeglertz, och i så fall för kontraktsbrott. Djurgården har inte gjort något juridiskt fel enligt de regler som finns.

En process mot Jeglertz skulle möjligen kunna mynna ut i att Umeå får skadestånd för exempelvis de kostnader som uppstår när de nu måste scouta en ny tränare. Alltså inte ens ett sexsiffrigt belopp, snarare just kaffepengar.

Carl Fhager på advokatbyrån MAQS som bland annat jobbar med idrottsjuridik har märkt ett ökat intresse för just de här frågorna.

– Det råder en begreppsförvirring och senaste tiden har vi nästan fått mer frågor om tränare än spelare, säger Fhager.

Han tycker det finns två vägar att gå.

– Antingen inför man ett registreringsförfarande även för tränare. Eller så konstaterar man en gång för alla att det inte går att kräva några större belopp, säger Carl Fhager.

Att Djurgården är beredda att betala en mindre summa handlar om att det finns ett värde i att inte ligga i konflikt med andra klubbar samt förhindra att Umeå verkligen drar Jeglertz till skiljenämnd.

FAKTA

Silly rykten:

Ola Toivonen, 22, mf/a, Malmö FF
PSV och MFF har närmat sig varandra i en affär som verkar landa kring fyra miljoner euro, det vill säga 40 miljoner kronor. PSV går dock inte speciellt bra sportsligt just nu och det är bara att hoppas att Toivonen inte kommer in i fel läge.

2 Patrik Ingelsten, 26, a, Kalmar
Även affären mellan Heerenveen och Kalmar är på väg in i ett avgörande skede. Prislappen ser ut att landa på tio miljoner kronor vilket är bra för en 27-åring med ett år kvar på kontraktet.

3 Henrik Larsson, 37, a, Helsingborg
Låter osannolikt att Henke ska ha krävt närmare en miljon i veckan för att gå till Everton vars intresse i alla fall var seriöst. Som jag varit inne på tidigare lutar det åt att Henke stannar kvar i Helsingborg. I veckan som kommer ska Henke – som befinner sig på semester tillsammans med kompisen Giovanni van Bronckhorst i Dubai – ha ett möte med Helsingborg om framtiden. Mycket intressant.

4 Patrik Gerrbrand, 27, f, Fredrikstad (Norge) Hammarby jagar mittbackar men har gått bet på såväl Anders Wikström som Rasmus Bengtsson. Nu har jakten intensifierats på Patrik Gerrbrand. Han har ett år kvar på kontraktet och får han inget bra bud utanför Skandinavien kan en flytt hem till Hammarby vara högaktuellt.

5 Rasmus Bengtsson, 22, mb, Trelleborg
Trelleborg vill behålla U21-landslagets mittback hellre än att sälja honom till en allsvensk konkurrent vilket kan tyckas aningen märkligt. Bengtssons kontrakt går ut om ett år och deras sista chans att få ordentligt betalt är nu. TFF säljer för rätt pris men det krävs nog, som jag varit inne på tidigare, åtminstone sex–sju miljoner.

6 Rasmus Elm, 20, mf, Kalmar FF
Kopplades ihop med grekiska Olympiakos, men det tror jag att ni kan ta med en nypa salt, det blir knappast yngste Elms val när han väl lämnar Sverige. Som han dock inte ser ut att göra under detta transferfönster.

7 Ragnar Sigurdsson, 22, f, IFK Göteborg
Det mesta snacket har handlat om lagkamraten Mathias Bjärsmyr men Sigurdsson är ännu hetare – bara det att affären lär bli betydligt större. Spanien, Italien, England och Frankrike är aktuella länder enligt agenten. Men trolig affär först till sommaren.

8 Daniel Larsson, 21, a, Häcken
Enligt agenten Patrick Mörk är Larsson ”en av silly seasons hetaste spelare, bara det att media inte skrivit om honom” och det uttalandet kanske man ska ta med en nypa salt. Men anfallaren som bland annat jagats av Blåvitt saknar knappast erbjudanden med ett år kvar på kontraktet som Häcken vill förlänga.

9 Bernard Parker, 22, a, Thanda Royal Zulu (Sydafrika)
Malmö FF och Helsingborg slåss om anfallaren vars klubb tränas av Roger Palmgren och Johan Eriksson (Svennis son). Även större europeiska klubbar har visat intresse, bland annat har Röda Stjärnan lagt bud.

10 Marcos Ferreira, 24, a, Assyriska
Hammarby har hört sig för om brassen som gjorde tio mål i superettan dit han kom i somras.

VECKANS FLABB:

Bosse Petersson, Viasat
Apropå Andrée Jeglertz övergång från Umeås damer till Djurgårdens herrar: Viasat-experten Bosse Peterson pratar om att han inte hade ”tittat åt damfotbollen” om han varit rekryteringsansvarig i Dif. Nu Peterson inte rekryteringsanvsvarig – och det kanske är tur det för den klubbens alla fans.

VECKANS AFFÄRER:

Danska bottenlaget Horsens köpte Andreas Augustsson från svenska topplaget Elfsborg. Om det var pengar som låg bakom Augustssons flytt? Tja, så här säger han själv:

– Hade jag fått samma kontrakt i Elfsborg hade jag inte flyttat.

ARTIKELN HANDLAR OM