Sluta, Henke

Laul: Låt oss minnas honom på det sätt han förtjänar

1 av 2
FOTBOLL

Att Henkes svar dröjer tyder på spel ett år till.

Och visst är han fortfarande så bra att han kanske skjuter oss till VM i höst.

Men det vore en chansning att fortsätta och jag tycker att Henke borde lägga av.

Henrik Larsson, 37, har varit en av Silly Seasons hetaste spelare. Han har kopplats ihop en mängd utländska klubbar, ryktena började redan i augusti. Men ännu vet ingen om Henke fortsätter att spela på elitnivå.

Från Helsingborg låter det som att gubben nog fortsätter trots allt. Däremot är man internt inte klara över varför svaret dröjer. Vad väntar Henke på? Vill han se en satsning innan han sätter bläcket på papperet för ett år till?

Jag tror att svaret dröjer eftersom Henke inte har bestämt sig.

Han är knappast nöjd med sin comeback i landslaget. Jag säger inte att den var dålig, men den blev nog inte riktigt som vi tänkt oss. Framför allt inte Henke som är en person som vill leverera och inte vara med på gamla meriter.

Löftet inför EM var att han skulle spela höstens VM-kval också. Det är nu gjort och Henke har inte råd med särskilt många fler halvokejinsatser eftersom det oundvikligen innebär ett tyst men tydligt missnöje från Johan Elmander och Markus Rosenberg vilket skapar en situation ingen vill ha i Blågult.

Har inget att vinna

Är Henke beredd på att bestående minnet av hans sista landslagslagsår kan bli ett minne där fans, media och medspelare önskade honom bort från startelvan? Vad har han att vinna på ett år till i Blågult som han inte redan vunnit?

Henke på bänken som landslagets supersub? Det kommer inte att hända.

Ett alternativ är att tacka nej till landslaget och köra ett år till i Helsingborg.

Igen.

Men hur kul kan det vara? Det är tveksamt om Helsingborg har resurserna att genomföra en större satsning, truppen har kvaliteter att slåss om guldet men kan lika gärna hamna i mitten av tabellen, så lite skiljer mellan lagen i allsvenskan.

Bli tränare i stället

Att Henke ännu inte bestämt sig tyder på en fortsättning i någon form, och visst är han fortfarande så bra att han skulle kunna skjuta oss till VM

i Sydafrika någon gång till hösten. Men det är en chansning och jag tycker att Henke borde sluta. Han kan hålla igång med innebandyn på hobbynivå och påbörja sin tränarutbildning.

Då råder heller ingen tvekan om att vi kommer minnas hans karriär på det sätt den förtjänar.

FAKTA

Bästa affärerna:

1 Elfsborg

– Martin Ericsson, 28, mf

Silly Seasons tyngsta värvning hittills. Flyttade hem och belönades direkt med en plats i landslaget. Förvisso bara januariturnén, men ändå. Elfsborg nöp honom framför näsan på IFK Göteborg och

Malmö FF till en relativt låg kostnad (fyra miljoner till Bröndby).

2 Kalmar

– Daryl Smylie, 23, mf

Mästarna visste tidigt att offensive mittfältaren Viktor Elm skulle försvinna, de hade gott om tid på sig att scouta en ersättare, såg honom i Ljungskiles inhyrde engelsman och agerade innan övriga klubbar vaknat. En klockren affär som var helt gratis.

3 Örebro

– Kim Olsen, 29, fw

Lyckades i konkurrens med större klubbar behålla succédannsken som man lånat över höstsäsongen. Det kostade en knapp miljon till Silkeborg och en rejäl lön till Olsen, men gör att tabellsjuan ÖSK blir minst lika starka nästa säsong.

4 Göteborg

– Robin Söder, 17, fw

Jagad av storklubbar som Bayern München men Blåvitt har uppenbarligen behandlat allsvenskans mest talangfulle spelare på ett bra sätt. Treårskontraktet som skrevs i december kan – vid en utlandsförsäljning efter årets säsong – komma att trygga Göteborgsklubbens ekonomiska framtid i många år.

5 Elfsborg

– Joel Johansson, 23, fw

Ratades en gång i tiden av Halmstad men gjorde 16 mål i årets superettan för Falkenbergs FF. En snabb och stark målgörare som med rätt matchning och spelsystem kan bli ett av årets utropstecken.

6 D jurgården

– Quirino, 23, fw

Djurgården lyckades med konststycket att få tillbaka lite pengar på floppbrassen. 2,5 miljoner kronor är visserligen en bra bit från de 14 man betalade, men det är från och med nu japanska Consadole Sapporos problem.

7 E lfsborg

– Anders Wikström, 27, b

Inget större affischnamn (köptes ju från Gefle) men en med allsvenska mått mätt bra mittback som Elfsborg siktade in sig på när det stod klart att Andreas Augustsson skulle välja pengarna i Danmark och att Trelleborg tänkte behålla Rasmus Bengtsson.

8 G ais

– Reynir Gunnarsson, 19, b

Offensiv ytterback med fin vänsterfot som redan debuterat i Islands A- landslag. Värvades billigt när finanskrisen slog till mot ön. Gunnarsson har en kvalitet till – han har varit med i OS i matematik. En sådan gubbe måste man kunna räkna med.

9 B rommapojkarna

– Andreas Eriksson, 27, mf

Spåddes en fin framtid i AIK för några år sedan men klarade inte den mentala pressen. Är dock en bra fotbollsspelare som kan bli väldigt mycket värd för nykomlingen BP dit han värvades efter några lugna år i Sirius.

10 Trelleborg

– Joakim Sjöhage, 21, fw

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i denne anfallare som Trelleborg nu lånar från norska Brann med option på köp. Men frågan är om inte Sjöhage kan komma till sin rätt i just TFF som ofta hamnar i matchbilder där snabba omställningsspelare behövs.

VECKANS FLABB

Jesper Jansson, Helsingborg

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson uttalade sig i lokalpressen att Alvaro Santos var för dyr. Sju timmar senare dementerade Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin uppgifterna.

– Nu vill jag inte köra över vår sportchef, på något vis, men jag skulle inte vilja säga att han (Santos) är för dyr.

Tydligare överkörning får man nog leta efter ...

VECKANS AFFÄRER

Patrik Andersson petar Hasse Borg och tar över som sportchef i Malmö FF. Då kanske det kan börja hända något i den klubben. Hasse Borg är en skicklig affärsman och försäljare, men värva spelare och vara ideolog för en av Sveriges största klubbar…nej, den kostymen har Borg aldrig fyllt ut.