”Spelare tar varningar medvetet”

Domaren: Mygel även i allsvenskan

FOTBOLL

Flera Premier League-stjärnor anklagas för att bli avstängda med vilje för att få ledigt.

Enligt Fifa-domaren Martin Ingvarsson är allsvenskan knappast förskonad.

– Visst ser jag ibland att spelare tar varningar medvetet, säger han.

Sportbladet i går.

Tidningen News of the World har i hemlighet spelat in engelske domaren Steve Bennet när han berättar att minst tre av Premier Leagues internationella stjärnor medvetet dragit på sig kort för att bli avstängda och få ledigt.

Bett om varning

En av spelarna ska till och med bett Bennet om ett gult kort i omklädningsrummet.

– Han kom till mig i omklädningsrummet och sa ”jag behöver ett gult kort till”. Så jag gav honom ett gult kort men då sa han ”nej, nej, nej, på planen!”, berättar Bennet om en av spelarna.

Har inte luskat i det

Martin Ingvarsson, som dömt flest allsvenska matcher genom tiderna, säger att samma sak händer i Sverige.

– Ibland har man ju förstått att det varit på det viset, även om det inte är vanligt. Det kan vara en kille, som inte alls brukar reagera så, som sparkar bort bollen helt oprovocerat, då misstänker man ju. Men jag har aldrig lagt ner någon större energi på att luska i det, säger han.

”Lite klokare”

Men ingen har bett dig om en varning?

– Nej, det har aldrig hänt så uttalat, att någon bett om kort. Svenska spelare kanske är lite klokare, vill man bli varnad kan man hantera det ganska enkelt utan att blanda in domaren.

Martin Ingvarssons svenska domarkollegor håller inte med honom.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken på att det skulle ha skett, säger Markus Strömbergsson.

FAKTA

Så säger domarna

Tar allsvenska spelare varningar medvetet?

Markus Strömbergsson: ”Nej, något liknande har jag aldrig varit med om, jag har aldrig ens tänkt tanken. Man kan ju föreställa sig i de sista omgångarna att en spelare tar en varning medvetet för att bli avstängd i rätt match, så att man kan spela de viktiga. Men jag har aldrig känt att jag befinner mig i en sån situation, det har jag inte”.

Åke Andreasson: ”Det förvånar mig, fotbollen är ju deras jobb och de får bra betalt för det. Jag har i alla fall aldrig tänkt på det. Om en spelare gör en förseelse som ska ge varning så får han en varning, jag lägger inte någon värdering i om det skulle vara medvetet eller inte. Det får de själva göra”.