Vakter sparkade efter skandalen

Supportrarna: ”En nödlösning”

FOTBOLL

Djurgården sparkar och ersätter flera vakter som misskötte sig under AIK-matchen.

Men supportrarna tycker att aktionen är felriktad.

– Problemet är snarare att vakterna får fel direktiv ovanifrån, säger Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman.

Djurgården rensar friskt bland sina vakter för att förbättra säkerheten inför onsdagens derby. Trots att tre olika utredningar pågår, stängs redan ett flertal vakter av för gott från Djurgården.

– Vissa är bortplockade permanent från Djurgården. Där tittar vi också på rättsliga åtgärder, men jag vill inte mitt i utredningen gå in på vad de gjort, säger informationsansvarige Jonas Riedel.

Infekterad stämning

Utöver de vakter som misstänks ha använt oberättigat våld kommer betydligt fler att bytas ut enbart för onsdagen. Men Jonas Riedel betonar att de vakterna inte nödvändigtvis har betett sig våldsamt.

– Absolut inte. Vi vill bara inte ha dem på plats den här gången eftersom stämningen tillfälligt kan vara infekterad mellan dem och fansen, säger Riedel.

Djurgårdens supporterorganisation Järnkaminerna har högljutt klagat på sina egna vakter efter att de använde batonger. Ordföranden Magnus Öhrman gillar att klubben agerar, men tycker inte att bytet av vakter slår rätt.

– Naturligtvis är problemet att det här drabbar oskyldiga. Många vakter som var inblandade har rent mjöl i påsen och är omtyckta av oss.

”Här har alla förlorat”

Är det en seger att vakter byts ut?

– Jag vill inte prata om segrar, för här har alla förlorat. Detta är snarare en del i en snabb nödlösning.

Ser ni hellre att de ansvariga för säkerheten byts ut?

– Säg så här: vi är för en kraftig omformning. Ledningen borde i första hand tänka på service och i andra hand säkerhet. Så är det inte nu.