”Det här är mindre bra”

MFF:s styrelseledamot kritisk mot Madsens affärer

FOTBOLL

Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen var både styrelseledamot och kontrollerade aktier i riskkapitalbolaget Pildammarna Invest AB under 2008.

Nu hävdar han att han avvecklat alla kopplingar till bolaget.

– Jag har aldrig fått ut några pengar av det som Bengt Madsen har fått, säger han.

Foto: Andreas Carlsson
Bengt Madsen.

Malmö FF bemötte i går en artikel om Pildammarna Invest AB som publicerades på supportersajten svenskafans.com.

– De representanter för MFF:s styrelse och ledning som idag äger aktier i Pildammarna är Erling Pålsson och Håkan Jeppsson, skrev MFF:s styrelseledamot John Abrahamsson.

Men Sportbladets granskning visar att Treveta Förvaltning Aktiebolag, enligt den senaste tillgängliga informationen hos Bolagsverket, äger 14 042 aktier i Pildammarna Invest AB. Det gör Treveta till delad tredje största aktieägare.

Avvecklat kopplingarna

Ordförande och VD i Treveta är – Bengt Madsen.

Bolaget hette tidigare BÅM Invest AB efter mångårige ägaren Bengt (Åke) Madsen men ungefär samtidigt som PI AB bildades skedde ett namnbyte.

Madsen säger nu att han har avvecklat alla kopplingar till Treveta Förvaltning AB.

– Jag gick ur förra året, jag är inte delägare ett endaste dugg. Jag har sålt alla mina aktier. Det gjorde jag hösten 2008. Jag har sagt till att jag ska avgå, det är bara de som inte blivit färdiga ännu. Jag har inte en aktie kvar där. Väldigt många aktier som jag haft privat har jag lättat på nu sedan jag gick i pension.

Varför bytte ni namn?

– BÅM Invest AB var ett bolag jag hade i 25 år. När vi gick samman med Treveta blev det ny majoritetsägare.

Pildammarna Invest AB registrerades i december 2003 och under åren har Bengt Madsen kommit och gått i styrelsen. Han finns inte med i den första firmateckningen men var ordförande under 2004-2006. Sedan försvann han och kom tillbaka som styrelseledamot under 2008 och var aktiv i bolaget under året. 13 augusti undertecknade han ett protokoll som representant för Trevata när aktiekapitalet i PI AB utökades.

I februari 2009 lämnade han igen.

– För att överhuvudtaget få ihop en styrelse vid senaste bolagsstämman var jag tvungen att acceptera att ta en post. Jag avgick så fort någon annan var intresserad. De som har satt pengar i detta sätter dem för att de gillar MFF, inte för att sitta i en styrelse.

”Sa inget om det”

Enligt Madsen var de dubbla stolarna aldrig en optimal lösning, utan en nödvändig.

– Det är aldrig bra att sitta på två stolar. Men om vi inte investerat, hade det inte blivit några affärer.

Enligt John Abrahamsson kan MFF ha brustit i informationen till sina medlemmar om att Madsen fanns med i PI AB under 2008.

– Jag tror inte att vi sa någonting om det. Det är mindre bra, säger John Abrahamsson.

– Men Bengt har nu informerat oss om att han har sålt sina aktier. När, till vem och för hur mycket vet jag inte, säger John Abrahamsson.

Bengt Madsen hävdar att han aldrig tjänat några pengar på sitt engagemang i Pildammarna Invest AB.

– Jag har aldrig fått ut några pengar av det som Bengt Madsen har fått, säger han.

FAKTA

PILDAMMARNA INVEST AB

PI AB ska i investeringssyfte förvärva och sälja rättigheter till fotbollsspelare. Fotbollsspelarna ska under investeringstiden disponeras av Malmö FF eller av Malmö FF anvisad klubb. Bolaget ska även äga och förvalta värdepapper och fastigheter ävensom idka därmed förenlig verksamhet. Bengt Madsen var under 2008 ordinarie styrelseledamot men avgick 18 februari 2009.

TREVETA FÖRVALTING AB (hette till 2005 BÅM Invest AB efter Bengt-Åke Knud Madsen)

Bolaget skall äga och förvalta fast egendom, bedriva aktiehandel samt bedriva konsultverksamhet omfattande företagsledande frågor ävensom idka därmed förenlig verksamhet. Äger 14 042 aktier i PI AB och Bengt Madsen står som ordförande och VD i senaste registrerade uppgifterna hos Bolagsverket.