DE VILL TA ÖVER

Klubbarna vill ha mer makt över allsvenskan: ’Det vore önskvärt’

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson föreslår att elitklubbarna tar över allsvenskan.
FOTBOLL

Här är utspelet som kan revolutionera fotbolls-Sverige:

Låt Svensk Elitfotboll driva allsvenskan.

– Det vore önskvärt, säger AIK:s ordförande Per Bystedt.

Det är kallt på landets fotbollsplaner. Men intresset för hur svensk elitfotboll ska utvecklas är alltid en het fråga för de allsvenska klubbarna.

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson har länge funderat på hur svensk elitklubbfotboll kan bli starkare. Han har också funderat på varför inte Sef ännu hårdare sätter elitklubbarnas intresse i fokus.

Han tog upp frågan på en paneldebatt nyligen, den har noterats medialt och nu får Bosse Johansson stöd av klubbkollegorna.

Välkomnar debatten

Flera av de allsvenska klubbarna svarar i Sportbladets kartläggning ja på frågan om Sef ska styra allsvenskan, men framförallt så välkomnar majoriteten debatten.

– Jag är inte ordförande och kan inte svara för klubben men personligen tycker jag helt klart att man måste börja se över detta för vi har så olika agendor. Det är inget fel om allsvenskan styrs av elitföreningen, säger Håkan Mild, sportchef i IFK Göteborg.

– Hur vårt svenska system fungerar är så djupt rotat. Det är lika mycket bredd som elit som bestämmer om det ska vara 14 lag i allsvenskan, säger Håkan Mild.

Får elitklubbarna bättre förutsättningar om Sef styr kontra Svenska fotbollförbundet?

– Ja, det tror jag absolut.

Sneglat på hockeyn

Bosse Johansson vill med sina synpunkter väcka debatt om svensk elitfotboll.

Han föreslår att Svenska fotbollförbundet ska koncentrera sig på bredden och landslagsfotbollen och släppa frågorna kring elitfotbollen till Sef. Han har själv sneglat mycket på hockeyn.

– Jämfört med hur elithockeyn är organiserad så upplever jag att Svenska hockeyligan är mycket tydligare i att vara en intresseorganisation för elitserieklubbarna, säger han. Fotbollförbundet är till för hela fotbollsfamiljen och ska vara så, det är breddfotboll, elitfotboll och landslagsfotboll och Sef skulle kunna vara tydligare i att driva elitfotbollens ställning.

Kan det hämma elitfotbollen att Svenska fotbollförbundet äger alla frågorna?

– Ja, jag tror faktiskt det. Stor makt ligger hos distrikten i svensk fotboll och det är en demokrati, men man kan uppleva det som mindre demokrati åt oss elitklubbar.

Vill sälja namnet

Han är personligen för att sälja rättigheten till namnet allsvenskan.

– Man måste titta på en mängd saker, till exempel vem som tecknar tv-avtal, vem som tecknar sponsoravtal och vem som äger allsvenskan, säger Bosse Johansson.

– Jag upplever att den här diskussionen funnits alldeles för lite inom Sef.

FAKTA

ENKÄT

1) Ska Sef driva allsvenskan i stället för förbundet?
2) Bör rättigheten till namnet på serien säljas ut?

AIK

Per Bystedt, ordförande AIK:

1) Ja, det vore önskvärt. Diskussionen om detta har mig veterligen pågått länge.

2) Kan det göras på ett okej sätt och ge mer resurser till en bättre allsvenska så är det bra.

Brommapojk.

Anders Eslander, ordförande Brommapojkarna:

1) Det är en stor fråga som nog är rätt svår att förändra i en organisation. Men alla verksamheter måste förändras med tiden. Men om det här är bättre eller sämre, det kan jag inte svara på.

2) Jag är tveksam till vad man kan göra för pengarna. Då ska det vara stora pengar.

Djurgården

Alf Johansson, vd Djurgården:

1) Jag tycker nog att man ska hitta ett ansvar tillsammans. Det jag kan känna i dag är att vissa frågor bollas emellan organisationerna och att det finns en otydlighet. Det man borde se till att skapa är en tydlighet.

2) Det tycker jag absolut att man måste titta på. Vi är ändå så kommersiella i dag, så det måste vi pröva.

Gefle

Leif Lindstrand, ordförande Gefle IF:

1) Sett ur det allsvenska perspektivet, sett till vårt eget bästa så är det lätt att komma fram till var det är. Men fotbollen är mer än allsvenskan och vi måste funka ihop, tillsammans.

2) Jag har ingen bestämd uppfattning i den frågan, det som gäller nu är det som gäller.

IFK Göteborg

Håkan Mild, sportchef, IFK Göteborg:

1) Jag är inte ordförande så jag kan inte svara för klubben, men för egen del. Ja, det tycker jag på grund av att vi har så olika agendor.

2) Det handlar om ekonomi där också. Kan man sälja namnet så det kan generera mer till föreningarna, så absolut.

Halmstad

Birgitta Johansson, ordförande, Halmstad BK:

1) Jag har inte läst artikeln och har inga kommentarer.

2) Samma svar här.

Hammarby

Michael Andersson, vd Hammarby Fotboll:

1) Vi har inga färdiga synpunkter på den frågan. Men det finns helt klart saker som Sef kan bli starkare på om vi blir en självständig ligaförening. Det finns många fördelar med att samarbeta med förbundet, men det skulle man ju kunna göra ändå.

2) Naturligtvis kan det diskuteras. Många ligor i Europa har sålt ut sitt namn och fått betalt.

Helsingborg

Paul Myllenberg, vd, Helsingborg

1) Vi går ju i den riktningen och förr eller senare kommer vi att hamna där. Det handlar om tid, jag tror inte att nu eller om ett år är ett rimligt perspektiv. Det är inte så att förbundet inte lyssnar på oss, det är bara så att de måste lyssna på breddfotbollen också.

2) Det är helt okej för mig. Det blir svårare att konkurrera ekonomiskt och vi behöver de pengar vi kan få.

Häcken

Sabine Söndergaard, ordförande BK Häcken:

1) Det är en fråga av så omfattande karaktär så jag kan inte lämna ett svar omgående. Men är det så att det organ som driver allsvenskan har egenintresse i frågorna som de driver, kan det vara bra att se över det, det är bra att diskussionen förs.

2) Det är en delfråga i den första frågan.

Kalmar

Johnny Petersson, ordförande Kalmar:

1) Jag säger som Nanne brukar säga, vi tillhör inte etablissemanget

i svensk fotboll och har inga kunskaper om sånt där. Vi nöjer oss med att vinna svenska mästerskapet så får andra sköta resten.

2) Ja, det har jag inga bekymmer med. De inkomster vi kan få in för att bli mer konkurrenskraftiga ska vi försöka få in.

Malmö FF

Pelle Svensson, vd, Malmö FF:

1) Det är mycket som behöver professionaliseras, men det handlar snarare om hur och vem än om vilken organisation. Det är en massa frågor som måste lösas innan man börjar prata om en fristående allsvenska.

2) Går pengarna till klubbarna är det klart att jag är positiv. Sen är frågan hur mycket, det finns trots allt ett visst värde i att vi har ett klassiskt namn som allsvenskan.

Trelleborg

Per-Anders Abrahamsson, ordförande Trelleborgs FF:

1) Det är ett rätt tufft utspel men inte ointressant, för det finns många av oss som tycker att vi borde få mer del av tv- och spelpengarna.

2) Det hänger i hop med den första frågan, bildar vi en ekonomisk enhet som kan vara kopplad till förbundet men med större frihet då hamnar vi i en annan situation och då måste vi äga ett namn också.

Örebro

Jan Karlsson, vd Örebro:

1) Det finns väl både för- och nackdelar med det. En elitnivå är beroende av att synas. Ett problem med att släppa det kan vara att resurserna sipprar neråt. Om det här är bättre eller sämre, det är jag för dåligt påläst om.

2) Det beror till vilken grad man säljer ut namnet. Jag ser inget motstånd i det, men heller ingen nytta.

Örgryte

Lars Ranäng, Örgryte IS:

1) Jag håller med Bosse i grundidén, men frågan är inte fullt så enkel och att de allsvenska klubbarna skulle vara helt fristående tror jag är i tyngsta laget. Men det är bra att debatten väcks.

2) Samma sak här, jag tycker det är bra att debatten väcks. Det är ju en ekonomisk fråga. Men det finns andra aspekter – hur länge kommer SAS-ligan i Danmark kunna heta SAS-ligan ...

För Elfsborgs åsikter – se artikeln. Sportbladet sökte företrädare för Gais utan att lyckas.