”Jag har lovat att ta hand om honom”

Bojan om löftet till talangens mamma

Foto: BILDBYRÅN
AIK-stjärnan Bojan Djordic har tagit sig an uppgiften som ”storebror” till ynglingen Pontus Engblom.
FOTBOLL

BENAHAVIS. Han fick ett storstadsliv, ett allsvenskt kontrakt, nya lagkompisar – och en ”storebror”

Bojan Djordic, 27, ser till att Pontus Engblom, 17, smidigt slussas in i livet som AIK-spelare.

– Han betyder mycket för mig, säger den unga anfallaren.

Gran Hotel Benahavis är lyxigt. Innergårdens pool ser inbjudande ut, men Bojan Djordic konstaterar att vattnet är både kallt och smutsigt.

Det är inte badsäsong ännu. Det är allsvensk försäsong.

– Försäsongerna är långa i Sverige. Men det vore dumt att klaga, säger Bojan och ser sig omkring.

Delar rum

Pontus Engblom, 17 år, gör sitt livs andra AIK-läger.

Precis som i Sydafrika i början av året delar han rum med mittfältaren Bojan Djordic. De har på kort tid utvecklat en nära relation.

Det är Bojan Djordic själv som föreslagit att han ska vara ”storebror” för Pontus. Ett mentorskap som han har goda erfarenheter av från sin tid i Manchester United.

– Jag hade det själv lite så. Jag bodde med John O’Shea och så fanns Jesper Blomqvist och Ryan Giggs där att snacka med. Man kände sig direkt mer välkommen. Att komma från Sundsvall till Stockholm kan vara jobbigt. Jag har lovat hans mamma att jag ska ta hand om honom...

De bor i samma hyreshus i Solna och träffas nästan dagligen i samband med fotbollen. Om de inte ses ringer Bojan och kollar läget. Ibland äter de tillsammans.

Skickar ner matlådor

– Hans morsa skickar ner matlådor så jag går till honom och snyltar, säger Bojan Djordic med ett skratt.

Upplägget med mentorskapet, en värdfamilj, lägenheten och möjligheten att spela med Väsby i Superettan om han inte får chansen i AIK gjorde valet lätt för anfallstalangen som spelade division III-fotboll med IFK Sundsvall förra året.

– Jag valde mellan Giffarna, Hammarby, AIK, Göteborg och Helsingborg. AIK hade en lösning som passade mig perfekt, säger Pontus Engblom.

”En storebrorsa”

Vad betyder relationen med Bojan för dig?

– Han har tagit samma steg som jag gjort fast han flyttade till Manchester. Vi har en dialog som gör det väldigt enkelt för mig att berätta det jag känner. Han stöttar mig, ja, han blir som en storebrorsa.

FAKTA

Pontus om Bojan:

– Men den erfarenheten som Bojan har blir det väldigt enkelt att prata om allting. Han har mycket att berätta och man får ta till sig det, han är en väldigt klok människa.

Pontus om säsongen:

– Det är tuff konkurrens, jag tar det som ett fostringsår. Kan jag vara med och sitta på bänken eller komma in och känna på det vore det bra. Och så finns Väsby där som ett alternativ.

Bojan om Pontus:

– Att komma från division III och Sundsvall till AIK och allsvenskan är en stor omställning. Han behöver tid för att anpassa sig.

Bojan om säsongen:

– Jag är precis i full träning efter min hälseneoperation. Nu väntar man bara på den 5 april.