Öppning för att 16 blir 12

Nya Sef-basen om att minska antalet lag: Frågan måste upp igen

Foto: Foto: MARTIN VON KROGH
Tomt på Läktaren Något som Svensk Elitfotboll och Bosse Johansson ska ändra på – lösningen kan vara 12 lag i allsvenskan och tre inbördes möten.
FOTBOLL

Enhälligt vald till ny boss för Svensk Elitfotboll (Sef).

Men Bosse Johanssons första utspel lär debatteras flitigt inom fotbollsrörelsen:

– Vi fattade beslutet om 16 lag för snabbt, säger Elfsborgsordföranden som inte är främmande för en minskning av allsvenskan – till tolv lag.

Bosse Johansson. Foto: ANDERS WEJROT

Det blev aldrig någon maktkamp eftersom sittande ordföranden Bosse Lundquist drog tillbaka sin kandidatur. Därmed kunde Sef-årsmötet rösta fram Elfsborgs Bosse Johansson som ny boss för den mäktiga intresseföreningen som representerar samtliga klubbar i allsvenskan och superettan i avtalsförhandlingar om till exempel centrala sponsorpaket och TV-avtal.

En annan viktig Sef-fråga gäller antalet lag i allsvenskan.

Utvärdering krävs

Sedan i fjol består serien av 16 lag mot tidigare 14 och Johansson är inte helt nöjd med utfallet.

– Jag pratade precis med Håkan Mild (som var motståndare till förslaget) och sa till honom: ”Så här två år senare håller jag med om att det låg en hel del i det du sa”, berättar Johansson.

– Vi fattade beslutet för snabbt, vi resonerade och tänkte inte så mycket, vi bara drog igenom det. Nu har vi det vi har och ett år är för kort tid för att utvärdera. Men om ett till två år måste en rejäl utvärdering göras, säger Bosse Johansson.

Sneglar på Danmark

Håkan Milds IFK Göteborg var tillsammans med Malmö FF motståndare till utökningen och förespråkade att man skulle utreda en minskning till tolv lag i stället. En tanke Johansson nu sympatiserar med.

– Det jag ville åt genom utökningen var fler matcher. Nu har vi 30 omgångar. Med en dansk modell med tolv lag där alla möter varandra tre gånger skulle det bli 33 omgångar och en vassare elit. Samtidigt finns det något filosofiskt gott i att ha en serie med 16 lag.

Bosse Johansson sammanfattar:

– Den serie vi har nu får gälla några år till, sedan måste frågan upp igen.

FAKTA

De styr över allsvenskan och superettan

ORDFÖRANDE:

Bo Johansson, Elfsborg.

STYRELSE:

Michael Andersson, Hammarby.

Seppo Vaihela, IFK Göteborg.

Rose-Marie Frebran, Örebro.

Mikael Kaller, Halmstad.

Kenneth Håkansson, Landskrona.

Lars-Eric Nilsson, Falkenberg.

Bo Fagerberg, Ljungskile.

Fehmi Tasci, Assyriska.