Kalmar FF vann supercupen

Mendes avgjorde sent

Foto: Rickard Nilsson
Lourival Assis och Kalmar reste sig och vann.
FOTBOLL

Här spräcker Kalmar förlustsviten mot IFK Göteborg.

Efter fyra raka förluster fick smålänningarna äntligen jubla när laget vann Supercupen med 1-0.

– Härligt att få komma hem och avgöra, säger Mendes.

Brasilianaren återvände till Kalmar inför den här säsongen efter fem säsonger i andra klubbar, senast i AIK.

Fredriksskans i Kalmar bjöd på strålande vårväder med sol och drygt 10 grader. Tyvärr blev supercupfinalen spelmässigt inte lika yster. Första halvleken var en typisk försäsongsmatch där tävlingskaraktären saknades. I stället präglades spelet av felpassningar, osäkra taktiska strukturer och kamp på mittplan.

– Det såg spänt ut. Rena Hawaii-fotbollen, säger Göteborgs assisterande tränare Jonas Olsson.

Elm på läktaren

Göteborg började bäst, men skapade inte några heta chanser. Efterhand kom Kalmar, med förkylde landslagsmannen Rasmus Elm på läktaren, in i matchen. Riktigt nära att på allvar hota Göteborgsförsvaret var man dock aldrig.

Desto bättre fart på spelet blev det i andra halvleken. Kalmar tog över spelet helt och hållet och bjöd på tidvis underhållande spel. Målchanser saknades inte. Framförallt inte för spjutspetsen Daniel Mendes, som lyckades med konststycket att missa tre upplagda lägen från nära håll. Göteborg fick ingen ordning på spelet och hade svårt att komma upp på offensiv planhalva.

Avgjorde i slutet

Matchavgörandet blev slumpartat. Medan Göteborgsspelarna ropade efter frispark, slog Kalmars inhoppare Daryl Smylie en djupledsboll som Mendes snappade upp och petade förbi utrusande Kim Christensen.

– Med tanke på att gruppen inte har varit tillsammans i mer än fem veckor såg det här ganska bra ut, säger Kalmars tränare Nanne Bergstrand.

Bergstrand som har fått bygga ett till stora delar nytt lag jämfört med guldåret i fjol. I supercupfinalen var det nya spelare på alla positioner utom fyra i startelvan.

Några givna slutsatser är svåra att dra av säsongens första tävlingsmatch i svensk elitfotboll. Men att både Kalmar och Göteborg har ambitioner och kvaliteter att tillhöra allsvenskans toppskikt är de flesta överens om.

FAKTA

Kalmars förlustsvit mot Göteborg 2008:

Allsvenskan:

IFK Göteborg-Kalmar 3-2.

Kalmar-Götborg 0-1.

Supercupen

IFK Göteborg-Kalmar 3-1.

Cupfinalen

Kalmar-IFK Göteborg 0-0 (IFK-seger efter straffar).

ARTIKELN HANDLAR OM