…och nu riskerar han fängelse

”Finns en gräns”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Åklagaren åtalar Kent Carlzon för grov ekonomisk brottslighet, och yrkar på drygt två års fängelse för fotbollsagenten.

Carlzons advokat Ulrik Smedberg tycker att det räcker med skyddstillsyn och samhällstjänst.

Det är antalet kronor som fotbollsagenten Kent Carlzon har dragit undan från skatt som avgör vad hans straff kommer bli.

– Det finns en gräns mellan normal och grov skattebrottslighet, säger hans advokat Ulrik Smedberg.

Uppsåt att smita

Klart är att vice chefsåklagare Lars Lithner yrkar på drygt två års fängelse för två fall av grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Dessutom näringsförbud i fem år. Enligt Lithner har Carlzon hela tiden haft i uppsåt att smita ifrån skattebetalningen, genom sitt hemliga konto i Luxemburg där han gömt undan drygt fem miljoner kronor.

Kent Carlzon erkände under rättegången skattebrott och bokföringsbrott, men menar att uppsåt att smita från skatten bara fanns under perioden 2003–2004.

– Det finns förmildrande omständigheter i fallet, och vi yrkar på ett års fängelse, absolut inte mer. Kent Carlzon tycker det är straff nog, och jag tycker inte att han gjort sig förtjänt av mer än så, säger Ulrik Smedberg.

Samhällstjänst

Dom faller den 1 februari, och skulle rätten gå på Carlzons linje så kan straffet utan problem omvandlas till skyddstillsyn och samhällstjänst.

– Får han ett års fängelse kan man tycka att det ska bli skyddstillsyn, säger Smedberg.

Lithner höll dock inte med över huvud taget.

– Vi kan ta hänsyn till de förmildrande omständigheterna, såsom näringsförbudet och därmed oförmågan att försörja sig. Men sammantaget överskrider straffvärdet ändå två års fängelse.