Laul: Efter uppehållet har vi sex bottenlag – vem pissar på vem?

FOTBOLL

GÖTEBORG. Vi har lärt oss känna igen de fem topplagen.

När allsvenskan återstartar efter landslagsuppehållet har vi sex bottenlag att hålla reda på också.

Vem pissar på vem?

Här intill har vi gjort en uppskattning hur stor risk var och ett av de sex bottenlagen löper att hamna på någon av de förhatliga platserna 15 och 16 (kvalet struntar vi i tills vidare). Men uppskattningen baseras på fakta, får jag gå på känsla tror jag snarare att tabellen ser ut så här när den runde har delat ut pokal:

11. Halmstad

12. Gais

13. Hammarby

14. Djurgården

15. Brommapojkarna

16. Öis

Brommapojkarna är på väg att falla igenom totalt och har inte mycket att plocka fram ur bakfickan.

Öis sprattlar tillfälligt och Allbäck/Santos börjar komma igång men laget har det klart jobbigaste återstående spelprogrammet, det ska helt enkelt inte räcka (dessutom har jag ingen större lust att åka Vasaloppet som lag la i potten i ett svagt ögonblick).

Djurgården och Hammarby lär göra upp om kvalplatsen och det kan bli en nog så hård strid där Hammarby har en bättre trupp medan Djurgården är ett starkare hemmalag.

Om Wanderson varit kyligare

Halmstad har allt i egna händer och det Gais jag såg igår borde kunna landa på fast mark, den kvaliteten finns i både truppen och numera också på ledarsidan. Om den under våren så strålande Wanderson varit lite kyligare när han kom fri från halva plan skulle Gais haft två till på banken – Djurgården hade aldrig rest om de fått 1–2 i det läget.

Kaxiga djurgårdare pratade inför matchen om ett de skulle ”pissa på Gais” men det enda som pissade var himlen ovanför Gamla Ullevi. Därför vet jag nu att den nya arenan i Göteborg saknar tak över sin pressläktare.

Dif ska vara gladast

Gladast över poängen ska alltså Djurgården vara som återigen släppte in ett mål första kvarten.

Då var det rejält darrigt i Stockholmslaget men efter att Jan Tauer gett Milic en hårtork – ”What are you doing!” som han vrålade så det ekade på den ödsliga arenan – började just dessa två hitta öppningar på Gais högerkant.

Det var också en av Tauers fina offensiva löpningar som bäddade för Daniel Sjölunds klassmål, Dif:s första på en dryg månad.

Matchkvaliteten var låg. Misstag av Peter Magnusson (svagt uppspel) och Petter Gustafsson (tog inte duellen) bäddade för ex-djurgårdaren Richard Spongs 1–0 på nick. Men Gais bjöd igen; Tauer hade aldrig fått tillfälle att göra sin offensiva utflykt om inte lagkaptenen Fredrik Lundsgren skänkt bort bollen i situationen innan.

Så kommer det se ut

Men det är så här matcherna kommer att se ut framöver när dessa sex lag möts. Det är knappast någon som kliver in och pissar på någon annan. Däremot får vi vara beredda på att himlen fortsätter göra det nu när hösten är här.