”Vi får väl köra tre starka hej”

Influensaskräcken stoppar handskak

FOTBOLL

”Gangsterhälsning”, kramar eller ”tre starka hej”?

De allsvenska spelarna vet inte hur de ska tacka för matchen efter förbundets direktiv om att sluta ta i hand. Men lösningarna är många, Kalmars Tobias Carlsson har sin egen:

– Jag brukar inte tacka i alla fall, det blir ingen skillnad.

Foto: Foto:Magnus Sandberg
Två sätt Nu är det slutskakat i de allsvenska händerna. Att hälsa som Kalmar – med en applåd – eller som Tobbe Carlsson – inte alls – är fortfarande okej.

Fotbollförbundet har spottat i händerna och tagit tag i problemet med svininfluensan. Under hösten ska de allsvenska spelarna inte ta i hand i samband med matchen. Och om tillräckligt många spelare i ett lag blir sjuka kan en match flyttas.

Spelarna själva tycker att det är ett lovvärt initiativ, men överdrivet. Däremot har de börjat fila på nya sätt att tacka efter matcherna.

– Vi får väl köra nån sån där klassiker som ”tre starka hej”. Om jag är kapten ska jag se till att vi gör det, säger BP:s Olof Guterstam.

– Det hade varit kul att göra nån annorlunda grej. Det kanske blir gangsterstilen med knoghälsningarna, säger AIK-backen Nils-Eric Johansson.

”Ser osportsligt ut”

Trelleborgs målvakt Fredrik Persson har också funderat över direktiven från förbundet. Han tycker att det kan skapa problem under matcherna:

– Det blir konstigt. Då får inte domaren skaka hand med lagkaptenen före matchen. Och om en kille ligger ned och har ont så får man inte ta honom i handen och dra upp. Det kommer att se osportsligt ut om man inte gör det.

FAKTA

1. Förbundet stoppar handskakningar – är du rädd för svininfluensan?

2. Hur tackar du för matchen nästa gång du spelar?

Tobias Carlsson, Kalmar

1) Jag har respekt för det men jag är inte rädd. Det är klart att man ska ta alla chanser man kan för att inte föra smittan vidare. Men hur ska man göra vid fasta situationer och så då när man är nära varandra? 2) Jag brukar inte tacka i alla fall, det blir ingen skillnad.

Olof Guterstam, BP

1) Nej, jag är inte rädd, man kan lika gärna få den som någon annan influensa. Men det är klart att vi är i ett sånt yrke där det är svårt att prestera några dagar efter att man varit sjuk. 2) Haha, jag vet inte. Vi får väl köra nån sån där klassiker som ”tre starka hej”. Om jag är kapten ska jag se till att vi gör det.

Makus Johannesson, Dif

1) Det är inte så att jag går omkring och är livrädd, däremot ska man ha respekt för det. Jag kan förstå om förbundet delar ut såna här direktiv. 2) Vi kanske får köra knytnäve mot knytnäve eller annan gest, det finns ju absolut andra grejer.

Jonatan Berg, Gefle

1) Nej, det är väl inget jag tänker på faktiskt. Och att sluta tacka, det vet jag inte. Man hälsar ju alltid på kompisar i stan och så. Man får väl tvätta händerna bara. 2) Ja.. man kanske ska göra som i pojklaget, hurra eller nåt sånt.

Nils-Eric Johansson, AIK

1) Nej, jag är inte rädd. Men vi har införskaffat alkogel och försöker vara lite försiktiga. Men det är lite larvigt. Om nån drar ut för att spela match har han nog inte svininfluensa i kroppen. 2) Det hade varit kul att göra nån annorlunda grej. Det kanske blir gangsterstilen med knoghälsningarna.

Erik Wahlstedt, HIF

1) Jag vill ju inte bli sjuk i någonting men vi har inte pratat om det något särskilt. Sjukgymnasten har gått igenom lite att det är handhygien som gäller. 2) Jag vet faktiskt inte. Vi får se om det kommer fram några direktiv, om man ska hälsa på annat sätt.

Stefan Selakovic, IFK Göteborg

1) Nej, alltså.. det är väl inget jag vill ha men jag är inte rädd. Jag är förälder så man sätter in sig lite. 2) Jag vet inte, vi får väl kramas i stället.

Dime Jankulovski, Gais

1) Nej, jag är inte rädd. Vi har samma riktlinjer som vanliga människor än så länge och gör inget särskilt. 2) Om det är riktlinjer får man väl göra det på avstånd. Men jag har inte tänkt på det, det finns andra som får sköta tänkandet.

Fredrik Persson, TFF

1) Nej, jag tänker inte så mycket på det. Men jag vet att det finns och tvättar mig kanske en extra gång. Men vi har diskuterat en del om svininfluensan och tagit upp riskerna. 2) Det får väl bli som man gjorde i P14, stampa i marken och skrika tre hej.

Jonas Henriksson, Häcken

1) Jag läste det på nätet, är det sant alltså? Det är lite överdrivet, jag är inte speciellt rädd. 2) Jag vet inte. Det går inte att pussa dem i alla fall, haha. Vi får se.