Riskmöte med AIK – då stänger Blåvitt läktare

Polisens råd: minska publikkapaciteten

1 av 2
Här är sektionerna som IFK Göteborg vill stänga under matchen mot AIK. Totalt handlar det om 2 000 platser till vilka det inte kommer att säljas biljetter.
FOTBOLL

Avgörande guldmatch mot AIK och utsålda läktare. Då väljer IFK Göteborg att stänga av två sektioner och minska publikapaciteten med 2000 åskådare.

– Som AIK:are vill jag ha in så många AIK:are som möjligt. Men nu är vi gäster och arrangören bestämmer, säger Henrik Koch, säkerhetsansvarig hos AIK.

IFK Göteborg mot AIK beräknas alltid som en högriskmatch. Men i höst kan det bli värre än vanligt när massor av biljettsugna supportrar lär bli utan biljett. AIK har tilldelats de 10 procent som fotbollförbundets regler kräver.

Trycket är stort

Men betydligt fler vill ha en biljett för att se när Solnalaget eventuellt tar hem guldet. Och lika stort är trycket efter biljetter från hemmafansen.

Samtidigt väljer IFK Göteborg efter ett möte med polisen i torsdags att stänga av läktarsektionerna ovanför AIK:s fans.

En strimma hopp

Anledningen ska enligt Sportbladets källor vara att polisen inte vill se Göteborgsfans ovanför bortaklacken. Och att IFK Göteborg inte vill släppa biljetterna till AIK.

– I samråd med polisen och AIK har vi stängt av sektionerna, säger IFK Göteborgs säkerhetsansvarige, Tommie Elgestål.

Enligt uppgifter till Sportbladet ska ni ha tillåtelse att ha sektionerna öppna om det är AIK-supportrar som står ovanför bortaklacken. Stämmer det?

– I samråd med polisen och AIK har vi stängt av sektionerna, upprepar Elgestål.

AIK:s Henrik Koch är också fåordig om varför sektionerna har stängts av:

– Göteborg ville ha den som avspärrad zon. Arrangören bestämmer.

Men IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela öppnar en liten strimma hopp till de biljettlösa:

– Att det fortfarande är tomt på de sektionerna beror på att vi vill avvakta utvecklingen. Vi ska följa utvecklingen av omgångarna och se hur det går.