Här myglar målvakten

Christensen tryckte ihop målstolparna: ”Ett gammalt trick”

1 av 2 | Foto: FOTO: CANAL PLUS
Tog stolpen i egna händer Strax före avspark på Behrn Arena arrangerade Kim Christensen om stolparna. Fusk enligt domare Johannesson – och förbundets granskningsgrupp.
FOTBOLL

Örebro/Stockholm. Här fuskar Kim Christensen.

Därefter höll han nollan, förde Göteborg till serieledning – och berättade för Sportbladet att han alltid försöker minska sin målbur.

– Väldigt konstigt att han säger så, det är som att erkänna att han fuskar, säger domaren Stefan Johannesson kritiskt.

20 minuter in i matchen på Behrn Arena mellan Örebro och IFK Göteborg fick Stefan Johannesson veta att någonting inte stod rätt till på planen: närmare bestämt två stolpar.

Han sprang då fram för att placera tillbaka stolparna som målvakten Kim Christensen helt enkelt flyttat – för att göra målet mindre.

– På vissa arenor sitter inte stolparna fast i marken och då händer det att man försöker flytta in stolparna så många centimeter man kan. Jag fick tipset av en målvaktskompis för några år sedan, och sen dess har jag gjort så ibland, säger Kim Christensen.

Han tror själv att det rör sig om ungefär fem centimeter på varje sida, men bilderna och Sportbladets egen kontroll visar att det snarare handlar om det dubbla.

”Upp till Örebro”

Är det fairplay att göra så?

–Äh, det vet jag inte. Men som jag ser det är det upp till Örebro att sätta fast sina stolpar om man inte vill råka ut för det igen. Sen gäller det också för domarna att vara uppmärksamma. Efter det här blir de kanske det.

Domaren Stefan Johannesson medger att han blev överraskad över Christensens tilltag.

– Hade jag sett det hade jag varnat honom. Det tror jag i alla fall, det är inte nog så lätt att hitta den regeln. Jag har aldrig varit med om något liknande eller ens hört talas om det.

Domaren är också kritisk över hur målvakten uttalade sig efteråt.

– Det är väldigt konstigt att han säger så, det är som att erkänna att han fuskar.

Svårt att straffa

Men även Örebros landslagsmålvakt John Alvbåge erkänner att han gjort samma sak och menar att det är vanligt i allsvenskan.

– Visst har det hänt att man tryckt in stolparna. Det var väl Pål Lundin som började med det där för några år sedan och sen har det blivit allt vanligare.

Om Christensen riskerar något straff är ännu oklart.

– Eventuellt kan det här vara något som granskningsnämnden kommer att titta på. Men för mig är det omöjligt att göra något eftersom jag inte såg när det hände, säger Johannesson.

FAKTA

FÖRBJUDET ELLER INTE? SÅ SÄGER REGLERNA

Målstolpar och ribbor måste vara av aluminium eller annat motsvarande material och måste vara runda eller elliptiska.

I övrigt ska de vara i överensstämmelse med Spelreglerna på det sätt som fastställts av the International Football Association Board (IFAB) vilket innebär att:

Avståndet mellan stolparna ska vara 7,32 meter.

Avståndet mellan ribbans underkant till marken ska vara 2,44 meter.

Målstolparna och ribborna måste vara vita. Dessa får inte utgöra någon fara för spelarna.

Utdrag ur Föreskrifter om Svensk fotboll