Laul: Smart men fult – och det borde straffas

FOTBOLL

0–0 mellan Örebro och Blåvitt.

Resultatet gör bägge lagen till förlorare.

Vinnaren finns i Solna.

Seger mot Helsingborg i kväll och AIK gör ett guldryck.

Ett litet ryck är väl bäst att tillägga. Men vid vinst på Olympia går AIK upp i serieledning med tre poäng till godo på IFK Göteborg.

Bara vetskapen om det kan vara värdefullt avslappnande, men också en nödvändighet om Bojan Djordjic och kompani ska göra allvar av sitt hot och ”ha med sig bucklan i bussen” till den emotsedda seriefinalen på Gamla Ullevi.

Apropå viktiga poäng; hur många har IFK-keepern Kim Christensen tjänat åt sitt lag genom att knuffa ihop målet som han ertappades med på Behrn Arena?

Spontant tänker jag på Marcus Allbäcks stolpskott vid ställningen 0–0 i vårderbyt mot Öis (3–0). Å andra sidan är målburarna på Gamla Ullevi av den typ som sitter fast i marken?

Ont om avslut

När fusket avslöjades efter 20 minuter var domare Stefan Johannessons enda åtgärd att flytta ut stolparna. Jag tycker att Christensen borde ha straffats eller bör straffas i efterhand. Men det kan bli svårt, jag hittar inget om det i förbundets tävlingsbestämmelser. Det enda som skrivs om målställningarna är att avståndet ska vara 7,32 meter. Christensen tryckte ihop stolparna till svenska rekordet i längdhopp för damer. Smart men fult av allsvenskans kanske bästa målvakt.

I matchen mot Örebro fick fusket inga konsekvenser eftersom ÖSK aldrig kom till den typen av avslut.

Det var överhuvudtaget ganska ont om avslut. IFK Göteborg hade ersatt skadade skyttekungen Tobias Hysén med 17-årige Niklas Bärkroth, en liten men snabb forwardstyp som i det avseendet påminner om Hysén. Men det krävs mer än snabbhet för att såra en klok backlinje. Den fotbollshjärnan har Bärkroth inte ännu.

Bärkroth gjorde absolut inte bort sig men frågan är om tränarduon Rehn/Olsson väljer att hålla fast vid sin tanke om en snabb djupledsspelare som spets. Kanske får man ut mer av att låta en klok gubbe som Hannes Stiller böka där uppe och flytta in Teddy Bjarnason centralt.

Bjarnason svarade för matchens delikatess när han Xavi-cippade bollen över ÖSK:s backlinje och friställde Selakovic som tagit en Messi- löpning från höger. Men avslutet kunde varit hämtat från en träning med Real Maskin.

Örebro – årets stora vinnare

I övrigt bestod matchen mest av mittfältskamp mellan två lag med tre man centralt. Den kampen slutade precis som matchen – oavgjort.

Örebro visade ändå varför de är med och slåss om en Europa-plats. Men om de velat blanda sig i den absoluta toppstriden – och det ville de säkert – hade det krävts tre poäng. Därför vilade det en förlorarkänsla även över Örebro-lägret.

Ur ett större perspektiv är ÖSK så här långt en av allsvenskans stora vinnare och seger i går var kanske bara ett tveksamt domslut bort; jag hade inte protesterat om Johannesson blåst straff när Markus Astvald gick omkull på Erik Lunds utsträckta ben. Även om kontakten var minimal hindrades Astvald att fullfölja sin vändning med bibehållen hastighet.

Men det är bara att bryta ihop, träna inlägg från höger och komma igen.

ARTIKELN HANDLAR OM