Laul: Nu börjar tiden rinna ut för uddlösa Djurgården

FOTBOLL

På bottenfronten intet nytt.

De fyra lagen längst ner i tabellen tog sammanlagt noll poäng under allsvenskans 24:e omgång.

Men tiden börjar rinna ut för Öis, Djurgården och Hammarby.

Omgångens segrare – om det nu går att hitta en sådan bland bottenlagen – är alltså Brommapojkarna som fortfarande har fem poängs marginal till kvalstrecket trots förlust mot Elfsborg.

Största förlorare skulle jag vilja utnämna Djurgården till. De kom till Stadion med en 4–1-seger i ryggen för att möta svajiga Halmstad. Men det blev en konstig match.

Inledningsvis verkade Dif ha plockat med sig de bitar som fungerade bra mot BP; Mikael Dahlberg tog in bollen, hittade ut till duktige Hrvoje Milic som levererade bra inlägg och ett antal dugliga målchanser radades upp. Defensivt bra och bollvinnande aggressivitet samt en allmän känsla i laget att ”det här har vi under kontroll”.

Avslutade kliniskt

Men två mål av HBK:s Marcus Olsson i 57:e och 61:a minuten dödade matchen, och trots att den över 90 minuter måste beskrivas som helt jämn vann Halmstad komfortabelt.

Varför? Förklaringen är kanske så enkel som att Djurgården svarade för individuella misstag där Halmstad stod för individuella topprestationer.

De avgörande exemplen:

HBK:s keeper Magnus Bahne gjorde en imponerande reflexräddning på Dif:s bästa målchans, närskottet från inhoppande Prince Ikpe Ekong. Dif:s keeper Dembo Touray felbedömde ett inlägg när HBK kom till sin bästa målchans som Marcus Olsson kunde trassla in i öppen bur.

När HBK fick chansen till en snabb omställning stötte först Toni Kuivasto bort sig, sedan hamnade Kebba Ceesay på mellis. Olsson fick fritt fram och avslutade kliniskt. När Djurgården genom Philip Hellquist fick en bra möjlighet att slå om sjönk Zvirgzdauskas och kompani lugnt och klokt och styrde undan chansen till hörna.

I den täta matchen på Stadion blev den typen av individuellt beslutsfattande avgörande.

För bra för att ramla ur

Men det går naturligtvis att hitta mönster i gårdagens match och säsongen som helhet. Hur många mål har till exempel Dembo Touray kostat sitt Djurgården? Hur stor osäkerhet sprider han till backlinjen varje gång bollen kommer in i straffområdet? Mikael Dahlberg är något av höstens spelare i Dif (det säger inte så mycket) men har trots allt inte gjort ett enda mål. Lag utan pålitliga målskyttar vinner sällan täta matcher. Djurgårdens anfall var matchen igenom korta medan Halmstad lyckades etablera ett flertal långa vilket gav mod och energi. Efter 0–2-målet förmådde Djurgården aldrig att sätta HBK under press och fick heller ingen hjälp av det till synes chockade tränarparet Jeglertz/Galloway på bänken.

Jag håller fast vid att Djurgården i grunden är för bra för att ramla ur allsvenskan och i går fanns ett jätteläge att passera ett Hammarby som rasat ihop fullständigt samt sätta Brommapojkarna under press. Nu blir det en trekamp om att klara kvalplatsen där Bajen märkligt nog har bästa utgångsläget fortfarande.

Sex matcher återstår, 18 poäng att spela om och det blir av allt att döma en strid på kniven.

Halmstad – precis som Gais i går – räddade i och med segern det allsvenska kontraktet trots att paniken var nära för bara någon vecka sedan. Men tränare Janne Andersson hittade tillbaka till grunderna i tid och förfogar trots allt över en trupp med viss offensiv kraft; i går personifierad av framför allt unge Marcus Olsson, 21, men även Michael Görlitz som är ett konstant obehag för sina motståndare.

Annars var det glädjande att se en bottenmatch i Stockholm där hela hemmalagets publik skötte sig under nästan hela matchen.