Här är Dif-huliganen som polisen söker

Foto: TV3
FOTBOLL

Filmsekvensen på den misstänkte huliganen, som sändes i Efterlyst, gav resultat.

Polisen har fått in namnförslag på flera personer som tog sig in på planen efter matchen.

– Det har gett resultat. Vi har fått in lite namn på de som har sprungit in på planen. Jag hoppas mycket på det här tipset, säger Lennart Gustafsson vid Rikskriminalen.

Efter kvalmatchen mellan Djurgården och Assyriska stormades planen av hundratals supportrar.

I tumultet som uppstod visar tv-bilderna tydligt att flera Assyriska-spelare blir attackerade med slag och sparkar.

Nu har polisen hittat en misstänkt. Via bilder från övervakningskamerorna har polisen kunnat ringa in den man som polisen tror slog ner Assyriskas Andi Toompuu. Bilderna visades i onsdagskvällens avsnitt av Efterlyst i TV3 och polisen säger sig nu ha gott hopp att hitta huliganen.

Hot och glåpord

På tisdagen lämnade Assyriska även in en rapport som beskriver hur spelare och ledare upplevde händelserna inför, under och efter matchen.

I rapporten (som ni kan läsa mer av längre ner) står det bland annat att flera spelare på avbytarbänken utsattes för hot och glåpord.

De yngre spelarna upplevde stämningen som otäck och flera uttryckte rädsla kring att överhuvudtaget spela matchen.

Kan bli tomma läktare

I nästa vecka tar disciplinnämnden ett beslut i ärendet.

– Vi tar upp allt som vi har fått in och gör en helhetsbedömning av det som har hänt, säger nämndes vice ordförande Staffan Anderberg.

Enligt regelverket kan Djurgården dömas till böter på max 250 000 kronor.

Dessutom kan man besluta att klubben måste spela inför tomma läktare, på en annan arena, att vissa sektioner ska stängas eller att skyddsnät eller liknande ska sättas upp på arenan för att förhindra en ny skandal.

Fotnot: Tipsnumret till Efterlyst är 08-702 00 90

FAKTA

Utdrag ur Assyriskas rapport

Andi Toompuu (spelare)

Andi Toompuu spelade hela matchen. Efter att matchen blåstes av stormades fotbollsplan av djurgårdssupportrar. Andi befann sig mellan mittcirkeln och långsidan mot den egna tränarbänken när han attackerades.

En supporter som närmade sig Andi Toompuu från sidan slog ner honom med knytnäve i ansiktet. Andi hukar sig till följd av knytnävsslaget, varpå en annan supporter kom springandes och knäade/sparkade Andi på sidan av överkroppen (när han satt på huk). Därefter sprang Andi mot omklädningsrummet.

Andi Toompuu har polisanmält händelsen samt besökt sjukvårdsinrättning för att dokumentera skadorna. Rättsintyg kommer att upprättas. Händelsen finns filmad och fotograferad. Det var totalt två stycken djurgårdssupportrar som angrep Andi med knytnävsslag i ansiktet och knä/spark mot kroppen.

Nahir Besara (spelare):

Nahir Besara befann sig på avbytarbänken när cirka 15 minuter hade spelats av matchen.

Han bevittnade hur en djurgårdssupporter sprang in mot Assyriskas avbytarbänk och hann nästan hela vägen fram. Supportern stoppades av en funktionär som visade upp honom på läktaren, utan att avvisa honom från arenan.

Under hela tiden som Nahir Besara befann sig på avbytarbänken kastades det in mynt, flaskor, ölhållare och tuggummipaket med mera.

Håkan Lindström (assisterande tränare):

Cirka en minut innan matchstart blev Assyriska FF:s assisterande tränare Håkan Lindström kontaktad av en Djurgårdsvakt som gav instruktioner för ledare och spelare i Assyriska FF vid en eventuell planstormning.

När matchen började så kastade personer på djurgårdens supporterläktare in mynt och andra föremål in mot Assyriska FF:s tränarbänk. Enligt Lindström var de yngre spelarna på Assyriska FF:s avbytarbänk märkbart rädda av alla hot, glåpord och föremål som fullkomligt regnade in mot tränarbänken under i princip hela matchen. Hoten var riktade till såväl spelare som ledare. Spelarna talade med varandra om att inte titta bak, mot åskådarläktaren, av rädsla för att supportrar skulle storma tränarbänken.

Enligt Lindström så kunde han inte utföra sitt arbete, det vill säga ägna sig av aktiv matchcoaching, på grund av den rådande situationen.

I samband med halvtidsvila träffades Håkan Lindström i nacken av mynt. Håkan Lindström påpekade för fjärdedomaren under matchen att det kastades in föremål mot tränarbänken. I pausen påpekades detta även för huvuddomaren. Både fjärdedomaren och huvuddomaren hade en bagatelliserande inställning till detta och nonchalerade saken.

ARTIKELN HANDLAR OM