”Det här är värre än Terror-Tommy”

Assyriskas rapport kan ge Djurgården hårt straff

Foto: TV4 SPORT, BILDBYRÅN
FOTBOLL

I nästa vecka kommer disciplinnämndens dom mot Djurgården efter skandalscenerna på Stadion i söndags.

Och många vill se ett hårt straff.

– Det måste bli kännbart så att det inte händer igen, säger Assyriskas vice ordförande Sargon De Basso.

Assyriska har också skickat in en rapport till förbundet som innehåller nya uppgifter om händelserna kring matchen. En rapport som ni kan ta del av här.

Efter kvalmatchen mellan Djurgården och Assyriska stormades planen av hundratals supportrar.

I tumultet som uppstod visar tv-bilderna tydligt att flera Assyriska-spelare blir attackerade med slag och sparkar.

I går lämnade klubben även in en rapport som beskriver hur spelare och ledare upplevde händelserna inför, under och efter matchen.

Rädda för att spela matchen

I rapporten (som ni kan läsa mer av längre ner) står det bland annat att flera spelare på avbytarbänken utsattes hot och glåpord.

De yngre spelarna upplevde stämningen som otäck och flera uttryckte rädsla kring att överhuvudtaget spela matchen.

– Vi vill redogöra för hur våra spelare har upplevt det här, säger Assyriskas ordförande Sargon De Basso.

Man kommer dessutom att komplettera med ytterligare en rapport om vad som lovades på det säkerhetsmöte som ägde rum dagen före match.

– Vi hade hade utlovats vaktskydd i omedelbar anslutning till att matchen blåstes av och att spelarna skulle eskorteras ut till omklädningsrummet. Detta skydd lyste med sin frånvaro och spelare samt ledare lämnades åt sitt öde.

Beslut i nästa vecka

I nästa vecka tar disciplinnämnden ett beslut i ärendet.

– Vi tar upp allt som vi har fått in och gör en helhetsbedömning av det som har hänt, säger nämndes vice ordförande Staffan Anderberg.

Enligt regelverket kan Djurgården dömas till böter på max 250 000 kronor.

Dessutom kan man besluta att klubben måste spela inför tomma läktare, på en annan arena, att vissa sektioner ska stängas eller att skyddsnät eller liknande ska sättas upp på arenan för att förhindra en ny skandal.

Sargon De Basso tror inte att det räcker med kraftiga böter.

”Böter påverkar inte Dif”

Han vill se ett hårdare straff.

– Jag tror aldrig vi har sett något liknande i Sverige tidigare. Att spelare misshandlas av supportrar som sprungit in på planen. Böter känns inte speciellt kännbart i det här läget, det påverkar inte en klubb som Djurgården.

1995 rusade "Terror-Tommy" in på planen och sparkade ned domare Anders Frisk.

Djurgården dömdes till böter på 250 000 kronor och spel utan publik under en match.

Riksidrottsnämnden ogiltigförklarade sedan straffet på grund av ett regelfel men Djurgården valde då att självmant spela en match utan publik.

– Jag tycker det här är mycket mer allvarligt än vad som hände då, säger De Basso.

– Det kan finnas ett samband mellan hårda sanktioner och avhållsamhet från övertramp. Ett lågt bötesbelopp lär inte ha någon nämnvärd allmänpreventiv verkan. Stämmer man inte i bäcken nu, då vågar jag knappt att titta framåt.

FAKTA

Utdrag ur Assyriskas rapport

Andi Toompuu (spelare)

Andi Toompuu spelade hela matchen. Efter att matchen blåstes av stormades fotbollsplan av djurgårdssupportrar. Andi befann sig mellan mittcirkeln och långsidan mot den egna tränarbänken när han attackerades.

En supporter som närmade sig Andi Toompuu från sidan slog ner honom med knytnäve i ansiktet. Andi hukar sig till följd av knytnävsslaget, varpå en annan supporter kom springandes och knäade/sparkade Andi på sidan av överkroppen (när han satt på huk). Därefter sprang Andi mot omklädningsrummet.

Andi Toompuu har polisanmält händelsen samt besökt sjukvårdsinrättning för att dokumentera skadorna. Rättsintyg kommer att upprättas. Händelsen finns filmad och fotograferad. Det var totalt två stycken djurgårdssupportrar som angrep Andi med knytnävsslag i ansiktet och knä/spark mot kroppen.

Nahir Besara (spelare):

Nahir Besara befann sig på avbytarbänken när cirka 15 minuter hade spelats av matchen.

Han bevittnade hur en djurgårdssupporter sprang in mot Assyriskas avbytarbänk och hann nästan hela vägen fram. Supportern stoppades av en funktionär som visade upp honom på läktaren, utan att avvisa honom från arenan.

Under hela tiden som Nahir Besara befann sig på avbytarbänken kastades det in mynt, flaskor, ölhållare och tuggummipaket med mera.

Håkan Lindström (assisterande tränare):

Cirka en minut innan matchstart blev Assyriska FF:s assisterande tränare Håkan Lindström kontaktad av en Djurgårdsvakt som gav instruktioner för ledare och spelare i Assyriska FF vid en eventuell planstormning.

När matchen började så kastade personer på djurgårdens supporterläktare in mynt och andra föremål in mot Assyriska FF:s tränarbänk. Enligt Lindström var de yngre spelarna på Assyriska FF:s avbytarbänk märkbart rädda av alla hot, glåpord och föremål som fullkomligt regnade in mot tränarbänken under i princip hela matchen. Hoten var riktade till såväl spelare som ledare. Spelarna talade med varandra om att inte titta bak, mot åskådarläktaren, av rädsla för att supportrar skulle storma tränarbänken.

Enligt Lindström så kunde han inte utföra sitt arbete, det vill säga ägna sig av aktiv matchcoaching, på grund av den rådande situationen.

I samband med halvtidsvila träffades Håkan Lindström i nacken av mynt. Håkan Lindström påpekade för fjärdedomaren under matchen att det kastades in föremål mot tränarbänken. I pausen påpekades detta även för huvuddomaren. Både fjärdedomaren och huvuddomaren hade en bagatelliserande inställning till detta och nonchalerade saken.