IFK Göteborg i storbråk om Gamla Ullevi

”Vi accepterar inte hyreshöjningen”

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg är på skarp kollisionskurs med ägarna till Gamla Ullevi.

I ett skräckscenario lämnar Blåvitt den nybyggda arenan.

– Vi accepterar inte en hyreshöjning på tre miljoner kronor, säger klubbdirektören Seppo Vaihela.

Foto: Foto: BILDBYRÅN, Thomas Johansson
KAN FLYTTA Gamla Ullevi AB har sagt upp kontraktet med hyresgästerna för att förhandla fram ett nytt med högre hyra. IFK Göteborg anser att den nya hyran är för hög och kan i ett skräckscenario komma att lämna arenan.

Gamla Ullevi invigdes så sent som i april i år. Arenan, som kostade 367 miljoner kronor att bygga, har dragits med flera problem under den första säsongen.

Här kommer nästa smäll: förhandlingarna mellan IFK Göteborg och bolaget bakom arenan, Gamla Ullevi AB (GUAB), går mycket trögt. Just nu står parterna långt från varandra, enligt Sportbladets uppgifter.

– GUAB har sagt upp hyresavtalet mot oss klubbar för att de vill höja hyran. För oss handlar det om tre miljoner kronor nästa år. Det kan vi inte acceptera, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela.

Oense på flera punkter

Men det är inte bara på den punkten som största hyresgästen har en avvikande uppfattning.

IFK Göteborg vill ändra en stor del av avtalet.

Under 2009 har Blåvitt, Gais och Örgryte betalt en hyra som består av en fast och rörlig del, den senare ett antal kronor per åskådare.

Det innebär att IFK Göteborg, med den största publiken, betalt den klart högsta hyran. Dessutom har inte Blåvitt haft någon rätt till inkomsterna från reklam runt arenan, loger eller försäljningen i kiosker och restauranger.

Vill äga rättigheterna

– Vi vill äga de rättigheterna själva och vi är villiga att betala en marknadsmässig hyra för det. Att äga alla rättigheterna på arenan är ett av de bästa sätten för oss att kunna öka våra intäkter. Det är ett måste för att kunna konkurrera internationellt, säger Vaihela.

Motparten GUAB har dock hittills ställt sig kall till kraven, uppger IFK-ledningen.

– Vi har kört fast. Vi kommer ingenstans i förhandlingarna. Just nu saknar vi ett avtal om att spela på Gamla Ullevi 2010. Allsvenskan startar i mitten av mars och det börjar bli ont om tid.

”Insåg inte värdet”

Varför skrev ni på ett avtal från början där ni inte hade rätt till andra inkomster inne i arenan?

– Vi insåg inte värdet av de rättigheterna då. Det gör vi nu och anser att vi måste göra på ett annat sätt den här gången, säger Vaihela.

Via olika bolag är det i slutändan Göteborgs stad (kommunen) som indirekt är Blåvitts motpart.

– Besökarna från övriga Sverige vid våra matcher bidrar med 40 miljoner kronor till stadens turistomsättning. IFK Göteborg och Gamla Ullevi exponeras mest i tv. Det ger ett mervärde som staden borde värdera högre.

Vad händer om ni inte kommer överens med Gamla Ullevi AB?

– Då måste vi överväga andra alternativ. Något mer vill jag inte kommentera det, säger Seppo Vaihela.

FAKTA

HYRESGÄSTERNA PÅ GAMLA ULLEVI

GAIS

Nära nytt avtal med GUAB.

– Vi är nöjda med avtalet som det såg ut 2009. Når vi en bra lösning är vi redo att skriva ett längre avtal, säger Gais klubbdirektör Sebastian Arby.

IFK GÖTEBORG

Inte överens med GUAB om avtal 2010. Parterna är långt ifrån varandra.

Blåvitt vill äga rättigheterna även inne i arenan.

ÖRGRYTE IS

Nära nytt avtal med GUAB.

– Vi tycker att en lägre hyra är att föredra en än betydligt högre med rätt till alla intäkter, säger styrelseledamoten Bengt Gabrielii.

DAMLANDSLAGET

Gamla Ullevi är nationalarena för damlandslaget i fotboll.

GOTHIA CUP

Världens största ungdomsturnering spelar sina finaler numera på Gamla Ullevi.

Fotnot: Göteborgs Stads fastighetsbolag Higab, som finansierade och genomförde byggnationen av arenan, äger 91 procent av driftsbolaget Gamla Ullevi AB. Övriga nio procent ägs av Alliansen, som består av Gais, IFK Göteborg och Örgryte.