Alvbåge: Bråk och tjafs är sånt som folk vill ha

”Så är det – tyvärr...”

FOTBOLL

Så fort du blir en allsvensk fotbollspelare så är man en så kallad ”kändis” eller ”stjärna” vare sig man vill eller inte.

Dom som sätter just denna stämpeln att man är kändis eller stjärna är tidningarna. Man har ett väldigt fokus hela tiden på sig som fotbollspelare.

Minsta lilla snedsteg så står det i pressen och det gäller så klart att sköta sig och vara en förebild.

Det spelar ingen roll om det är en fotbollspelare som har gjort en pojklandskamp för tio år sen som har snattat godis så står det i tidningarna att ”Före detta landslagsspelare åkte fast för rån”.

Direkt det är någon idrottsstjärna som gjort något dumt så blir det gigantiska rubriker och detta är något man givetvis vet om och får leva med. Detta är inget problem eller en last för oss allsvenska lirare, det är bara intressant och

ibland komiskt att inifrån fotbollsbranschen se hur kvällstidningarna fungerar.

Fel fokus

Om ett vanligt företag fuskar med skatten så är det inte så intressant att skriva om det, kanske så blir det några rader men absolut inga förstasidor. Men så fort en idrottsklubb gör fel så är det det gigantiska löpsedlar och förstasidor som gäller. Som till exempel i IFK Göteborgshärvan som var för några år sen där de dömda personerna i det fallet blev mer dömda i media än vad mördare och våldtäktsmän blir. Kopplingen till en stor och känd idrottsklubb blev i det fallet den stora grejen, det säljer så klart tidningar och det är givetvis det som är intressant.

Så är det också i liten skala under den pågående allsvenska säsongen. Ett bråk i en spelargång efter en match är givetvis intressantare att skriva om än själva prestationen på planen. Just det att man allt som oftast fokuserar på ”fel” saker är lite trist.

Ordkrigen som ska sälja

Ett exempel på det var efter vår match mot Mjällby senast då en journalist frågade mig det första han gjorde ”Tobias Grahn vad sa han där ute på planen?”. Jag svarade med ett ”Ursäkta?” och fick sen klargjort för mig att det var inte några fortbollsprestationer som var intressant att skriva om, det var så klart ordkrigen och dispyterna på planen som var det intressanta. Bråk och tjafs är roligare att läsa om och det är sådant som folk vill ha.

Goda prestationer och fin taktisk fotboll är inte intressant att läsa om, så är det... tyvärr.

John Alvbåge

ARTIKELN HANDLAR OM