Hemligheten bakom HIF:s superdefensiv

Har släppt in ett mål på sex matcher: Vi arbetar som ett lag

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ostoppbara? Joel Ekstrands Helsingborg toppar allsvenskan med seriens bästa defensiv. Men i dag får HIF bekänna färg mot Malmös ursinniga offensiv.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Ett enda insläppt mål på sex matcher.

Helsingborgs IF har nått serieledning med allsvenskans bästa defensiv.

– Hemligheten är att hela laget spelar försvarsspel på ett bra sätt, säger mittbacksstjärnan Joel Ekstrand, 21.

Det är inte bara Skånes två största fotbollsklubbar som frontalkrockar i ett av tidernas hetaste derbyn i kväll.

Det är också två motsatser.

Där Malmö FF har tagit sig till serietoppen med en effektiv offensiv har HIF blivit serieetta genom en nästintill ogenomtränglig försvarsmur.

– Vi har en lite mer klar idé i år om hur vi vill spela, så väl offensivt som defensivt. Sedan tycker jag att vi arbetar mer som ett lag i år, säger Joel Ekstrand som med sin snabbhet, sin bollskicklighet och sitt starka duellspel varit en av anledningarna till HIF:s defensiva succé.

MFF oroar inte

Det enda mål Helsingborg släppt in i årets allsvenska kom hemma mot Elfsborg när Denni Avdic reducerade till 2–1.

– Det går inte att förneka att vi fick en bra start och att självförtroendet hela tiden har växt i takt med att vi fortsatt spela bra. Vi har potential och med den ökade trygghet vi känt har vi fått ut allt mer av den, säger Ekstrand.

Att HIF nu ställs mot allsvenskans hittills bästa offensiva lag är inget som oroar.

– Vi har så klart respekt för Malmö, men där tar det slut. Det är ett bra lag men vi vet var vi har dem, säger Ekstrand.

”Inte ostoppbar”

Malmö FF ställer upp med Daniel Larsson och Edward Ofere som anfallare, hur försvarar ni er mot dem?

– Det är helt situationsanpassat. Det är inte så att jag och Marcus (Nilsson, mittbackskollegan) bestämmer oss för att ta varsin spelare eller göra på ett visst sätt hela tiden. Sedan har jag mött både Ofere och Larsson flera gånger. Larsson tränade jag med på januariturnén med landslaget, han är fruktansvärt snabb men han är ju inte ostoppbar.

Edman lugn

Med 39 insläppta mål i fjol var HIF det lag som läckte mest på seriens övre halva.

Ännu en bidragande anledning till årets succé är hemvändande ytterbacken Erik Edman.

– Av många fantastiskt bra egenskaper som Erik har är positionsspelet och hans ledarroll de allra bästa. Eriks lugn och erfarenhet har gett mig en trygghet och hela laget en trygghet. Även om det är oundvikligt att vi kommer att få svackor så är vi ett mycket stabilare lag i år, säger Ekstrand.

FAKTA

EKSTRAND OM HUR MAN SPELAR MOT...

Daniel Larsson:

”Han är otroligt snabb, men inte ostoppbar. Det handlar mycket om att inte ge honom ytor att springa på där han kan utnyttja sin snabbhet. Det är ofta en avvägning mellan att ligga nära och hindra honom från att komma rättvänd mot mål samt att stänga löpvägarna.”

Edward Ofere:

”Det handlar om att ligga rätt. Det gäller att inte ligga för nära för han är väldigt stark i kroppen, hans styrka är att trycka bort och hålla i så det gäller att vara klok i varje situation. Det går inte direkt att säga att man ska göra si eller så utan det är situationsanpassat allting.”