Ni kan bli odödliga

Larsson: 22 män har 90 minuter på sig – för att rädda allsvenskan

1 av 3
FOTBOLL

MALMÖ/HELSINGBORG. Det här är till er 22 som i kväll klockan 19.00 springer in på Olympias gräsmatta:

Ni har gett er själva chansen att göra det här derbyt historiskt, odödligt och oförglömligt.

Ta den chansen.

Ni som tror att den här matchen handlar om att fastslå vilket lag som är bäst i Sverige just nu har fel.

Ni som tror att dagens derby handlar om en nästintill 100-årig rivalitet och känslor som färdats genom generationer har minst lika fel.

Ni som tror att Skånederbyt på Olympia i Helsingborg 21 april 2010 är en skånsk angelägenhet har allra mest fel.

För det handlar om så mycket mer än så.

I över fem veckor har allsvenskan stått med ryggen mot väggen allt medan vintern, uppvärmda inomhushallar och svenska fotbollförbundets veka regelverk tryckt en

pistolmynning mot dess panna.

Vi gråter och skakar på huvudet

Vi har skrattat åt planer vi borde gråta över, vi har räknat publiksnitt kontrollräknat och skakat på våra huvuden. Vi har sett hur de regerande gnagarmästarna från Solna tappat nästan alla sina tänder och hur bönderna från Kalmar inte fått någonting att växa i åkern på Fredriksskans.

Vi har sett änglarnas vingar varva som helikopterpropellrar för att förhindra en kraschlandning.

Vi som ibland funderar över allsvenskans framtid har slutat sova om nätterna och tuggar Salvequick mot magsårstickningarna.

I kväll står den där mot väggen – hela vårt Sveriges allsvenska – och 22 män i rött, vitt och två nyanser av blått har 90 minuter på sig att rädda den.

Karlsson gör det inte för svårt

Under sex allsvenska omgångar har den på förhand småhånade Conny Karlsson byggt ett, genom enkelhet och tydlighet, vinnande Helsingborg. Lite mindre possession, lite fler längre bollar, aningen färre bollar i sidled och rätt mycket mer aggressivitet. Allsvenskan är ganska ofta en ganska okomplicerad plats och Conny Karlsson är en enkel man som inte gör saker och ting svårare än det behövs.

Nu leder hans Helsingborgs IF allsvenskan.

I Malmö tvingades Roland Nilsson i januari göra sig av med assisterande tränaren Hans Gren och som ersättare hämtade Rolle in en spanjor som inte ens spanjorerna hört talas om. Med sig till Malmö tog Josep Clotet Ruiz, 32, anfallsövningar som MFF:arna aldrig tidigare sett. Sedan styrde han upp de fasta situationerna och knappt två månader senare gjorde Malmö FF inte bara mål, man gjorde det även på de fasta situationer där man varit så genomusla 2009.

Nu ligger Roland Nilssons Malmö FF tvåa i allsvenskan.

Vi kommer att få se allsvenskans bästa defensiv – Helsingborg har släppt in ett en da mål på sex matcher – frontalkrocka med allsvenskans bästa offensiv – Malmö har gjort 13 mål på sex omgångar.

Lantz har varit briljant

Vi kommer att få se hur mittbackstalangen Joel Ekstrand på en och samma gång ska brotta ner den urstarke Ofere och fånga in den Hjulbenssnabbe Daniel Larsson.

Vi kommer att få se Robert Åhman Persson och Wilton Figueiredo tvingas spänna musklerna mot den så här långt briljante och osänkbare Marcus Lantz.

Vi kommer att få se den 19-årige Pontus Jansson spela sin första allsvenska match från start och hur han lyckas mot Rasmus Jönsson och Erik Sundin kan komma att betyda oerhört mycket för utgången av den match som på förhand är det största Skånederbyt sedan 3–3-matchen 1993.

Strax innan klockan nio i kväll leder ett av de här två lagen allsvenskan och för ganska många människor spelar det stor roll vilket. Men för ännu fler människor spelar det ännu större roll hur matchen ser ut.

Fotbollsallsvenskan är i desperat behov av en match utöver det vanliga, en match vi aldrig kommer att glömma.

Bara ni 22 män (och ni som byts in) i rött, vitt och två nyanser av blått kan ge oss det.

Så snälla, ta den chansen.