Så tycker Sportbladets experter om förslaget

FOTBOLL

Så tycker Sportbladets experter Johan Flinck, Mattias Larsson ocbh Petra Thorén om förslaget.

Tolv lag i allsvenskan, en mästerskapsserie och en upp-/nedflyttningsserie, vad tycker du om upplägget?

Johan Flinck: Jag gillar inte det. Vi hade sådana här experiement med mästerskapsserie för 20 år sedan och det blev aldrig någon succé. Och nu känns det här bara som någon sorts dålig kompromiss för att minska antalet lag men ändå inte göra det fullt ut.

Mattias Larsson: Det mest intressanta jag hört angående en minskning av antalet allsvenska lag. Det känns spontant som att det blir fler bra matcher, fler publikmatcher och fler matcher som gäller mer. Det ger högre intäkter, en hetare tv-produkt och så vidare. En traditionell rak serie är i den bästa av världar att föredra. Men efter som de lag som håller tillräckligt hög klass för att utveckla svensk fotboll är för få, låter detta vettigt.

Petra Thorén: När alla stenar nu ska vändas på, så är det utmärkt att seriesammansättningen blir belyst. Men oavsett resultat är jag för en rak serie. En lång, skön rak serie från mars till november.

Hur många lag mår allsvenskan egentligen bäst av, och varför?

Johan Flinck: Nu framstår man ju som jäkligt konservativ men jag tror på 16 lag – tills vidare. Ett argument för 12 lag verkar alltså vara att det skulle höja kvaliteten? Men problemet är ju inte att vi har en skiktad allsvenska utan att den är unikt jämn – eller jämndålig. Alla slår ju alla. Titta hur det ser ut i Europa – det är väl nästan bara raka serier och ofta med betydligt fler lag än i allsvenskan.

Mattias Larsson: Jag tycker 12 lag är max. Vid 14 och 16 lag blir produkten allt för svag för att svensk elitfotboll ska kunna utvecklas och stärkas, det gäller så väl nationellt som internationellt. Schweiz gick ner till 10 lag för några år sedan och går nu bättre än på länge i de europeiska cuperna. Men jag förstår att andra hellre vill se Gefle, Åtvid, TFF och Mjällby i allsvenskan än Göteborg, AIK eller Malmö i Europa League.

Petra Thorén: Visst är det läckert med stormatcherna, men det är en långsam själsdöd allsvenskan går tillmötes om det ska vara storklubbarnas pengar som styr. Det finns en charm i att Åtvidaberg kan vinna mot IFK Göteborg, Behåll 16 lag ett tag till, ha lite tålamod och utvärdera om två, tre år.

Vilka är allsvenskans viktigaste frågor att ta itu med för att kunna gå mot en ljusare framtid?

Johan Flinck: Den viktigaste frågan är hur man ska få tillbaka publiken. Bättre planer och bättre arenor är förstås nödvändiga (men det där har ni hört till leda). Bättre spelare skulle vi få om 49-procentsregeln i ägandet togs bort så allsvenskan fick in mer pengar och blev mer konkurrenskraftig. Låt oss börja med det.

Mattias Larsson: Svensk elitfotboll måste bestämma sig. Ska man förbättra allsvenskans spets, få ut klubb­lag i Europa och förbättra landslagets chanser? Eller låta så många svenskar som möjligt få hålla på ”sitt” lag i allsvenskan? Men för att svara på frågan; antalet lag i de två högsta serierna och kraven på bra arenor/planer.

Petra Thorén: Få fram fler talanger. Fler kompetenta spelare med modern spelstil gör attraktionsvärdet högre. Köp in all norsk/dansk gräskompetens och fixa mattorna till kommande år. Om sedan en å annan man kunde ta sitt ansvar och uppföra sig som män på läktaren (mindre hata, mindre idiot) så hade fler familjer kommit till arenorna.

Sportbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM