Axén och Rehn sågar förbundet

”Planer som det knappt går att spela på slinker igenom"

FOTBOLL

GÖTEBORG. Tre dagar före det stora Göteborgsderbyt arbetas det stenhårt – med planen på Gamla Ullevi.

Samtidigt sågar Alexander Axén och Stefan Rehn Svenska Fotbollförbundet.

– Förbundet ställer massvis med detaljkrav på oss, men planer som det knappt går att spela fotboll på slinker igenom, säger Stefan Rehn.

Foto: Michael Wagner

Gais och IFK Göteborg hade bjudit in till presskonferens inför måndagens derby.

Direkt efter mediaträffen stegade de båda tränarna ut på Gamla Ullevi och kollade in gräs...grusmattan.

– Jag vill inte lägga någon fokus på diskussionen om planerna. Jag vill att mina spelare ska koncentrera sig på spelet och försöka prestera så bra som möjligt – trots underlaget, sa Gaistränaren Alexander Axén, men medgav snabbt att planerna påverkar sättet som Gais spelar sin fotboll.

– Det som irriterar mig mest är hur vi tvingas följa massvis med löjliga regler samtidigt som förbundet inte kan ställa större krav på bra planer. När vi skulle gå ut till matchen mot Djurgården var det viktigt att spelarna kom ut i rätt nummerordning – annars riskerade vi böter.

Vad tycker du förbundet borde göra när det gäller planerna?

– Kan inte ett lag visa upp en bra plan, som med stor sannolikhet klarar en säsong, så ska de inte få spela i allsvenskan. Punkt slut, säger Axén. Då skulle vi få se kommuner som investerar i sina arenor. Reklamen med ett lag i allsvenskan vill de inte vara utan.

Stefan Rehn är inne på samma linje.

– På Gamla Ullevi var planen dålig tidigt. Då borde de skickat in en ny. Jag vet att det kostar, men vi är hyresgäster här och har rätt att ställa krav på underlaget.

Mer grus än gräs

Båda tränarna menar att en andel av de pengar som tv-avtalet (det senaste ger 1,6 miljarder kronor till svensk fotboll) borde öronmärkas till arenor och planerna.

– I slutändan handlar det om produkten fotboll. Vad vi kan visa upp för publiken. Det hjälper inte om jag uppmanar mina mittfältare att fortsätta söka instick längs marken om de redan försökt, bollen studsat upp och gått till inkast – och istället väljer att slå en långboll, säger Axén.

Det absurda är dock att den här gången har både IFK Göteborg och Gais av ekonomiska skäl motsatt sig en flytt av matcher från Gamla Ullevi trots att arenans plan har underkänts vid en planinspektion av Svenska Fotbollförbundets representanter...

Statusen på Gamla Ullevis gräsmatta på fredagseftermiddagen, dagen efter IFK Göteborg–AIK?

Mer grus än gräs.

Den snabbomläggningen av delar av gräsmattan som det spekulerats i blir inte av innan VM-uppehållet.

Istället gödslades planen under fredagen med löftet att betydligt mer gräs kommer finnas på planen tills på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM