De förbjuder skräcktutan

Blåvitt: Vi kommer inte att ta in dem på arenan

FOTBOLL

Vuvuzelorna har retat gallfeber på miljontals fotbollsfans framför tv-apparaterna.

Samtidigt fasar de allsvenska klubbarna för att tutandet ska sprida sig till Sverige – och IFK

Göteborg agerar redan nu.

– Vi kommer inte att ta in dem på arenan, säger säkerhetsansvarige Tommie Elgestål.

Vuvuzelan är utan tvekan VM:s största snackis.

Läkare har varnat för att den kan ge hörselskador, tv-bolagen försöker filtrera bort ljudet i sina sändningar och tålamodet är slut hos fotbollsfansen utanför Afrika.

Samtidigt exporteras vuvuzelorna världen över. I dag är det lätt som en plätt att komma över ett exemplar av plasttutan i Sverige.

Nu fasar många för att fenomentet ska sprida sig och få fäste i allsvenskan.

Entydigt svar

Sportbladet har pratat med samtliga klubbar och svaret är entydigt:

”Nej tack till tutor”.

– Vi får verkligen hoppas att det inte blir någon fluga här i Sverige. Det är bara ett oljud, säger exempelvis Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Kalmars arrangemangsanvarige Björn Andersson:

– Jag kan tänka mig att folk skulle bli förbannade på dem. Svenskar är inte som afrikaner. De gillar ju sådant där, säger Andersson.

Förbudet redan klubbat

IFK Göteborg har redan agerat i frågan och blir den första klubben som inför ett vuvuzela-förbud.

– Det är redan bestämt. Vi hade en match innan VM där någon sålde såna utanför arenan. Men vi motade iväg försäljaren och de som redan köpt fick inte ta med sig dem in, säger säkerhetsansvarige Tommie Elgestål.

Klubbarnas skeptiska inställning till vuvuzelan grundar sig framför allt i en rädsla för att störa den läktarkultur som finns på arenorna i dag.

– I Malmö är vi bortskämda med en ljudkuliss av skönsjungande supportrar från minut ett till nittiotre. Det är väldigt vackra sånger som har med det blåa laget att göra. Den ljudkulissen är vackrare än tutor. Och eftersom man inte kan sjunga och tuta samtidigt föredrar vi sången, säger MFF:s vd Pelle Svensson.

”Vi har sångkultur”

Samtidigt som åsikterna om vuvuzelan är närmast genomgående negativa är det få klubbar som räknar med något större genomslag för tutorna i Sverige.

– Jag tror inte att vi kommer att bevöva uppleva det här på Stadion. I Sverige har vi mer sångkultur och jag är inte säker på att det här slår i allsvenskan, säger Djurgårdens informations­ansvarige Jonas Riedel.

Stockholmskonkurrenten AIK utesluter inte att man kommer att följa Göteborgs exempel och införa ett förbud mot vuvuzelan.

– Vi ska diskutera det här internt och även stämma av med våra supportergrupper innan vi tar ett beslut. Det är svårt. En del supportrar gillar den säkert medan andra tycker att det är värdelöst, säger Lasse Pettersson, arrangemangsansvarig.

FAKTA

KOMMER NI ATT SLÄPPA IN VUVUZELORNA?

Lasse Pettersson, arrangemangs­ansvarig, AIK:

– Vi ska diskutera det här internt och även stämma av med våra supportergrupper innan vi tar ett beslut om ett eventuellt förbud. Det är svårt. En del supportrar gillar den säkert medan andra tycker att det är värdelöst.

Ola Danhard, klubbdirektör, Brommapojkarna:

– Jag tycker att det känns konstigt och lite störande och jobbigt att lyssna på dem, men vi har inte för avsikt att stänga dem ute. Jag har svårt att se hur vi ska kunna förbjuda det.

Jonas Riedel, informationsansvarig, Djurgården:

– Jag har svårt att tänka mig att vi skulle förbjuda det. Det blir nog inget vi behöver ta ställning till. I Sverige har vi lite mer sångkultur och jag är inte säker på att det här slår i allsvenskan.

Göran Lohne, evenemangsansvarig, Elfsborg:

– Det här är min personliga åsikt, men jag är inte för tutorna. Inte på Borås arena. Sången försvinner i oljudet och det riskerar att ta död på stämningen. Enda skälet till att kunna förbjuda dem är om det anses vara en säkerhetsrisk.

Tony Balogh, informatör, Gais:

– Så länge det inte finns några föreskrifter mot dem i regelverket har jag svårt att se att vi ska stoppa dem.

Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör, Gefle:

– Vi har inte tagit tag i den här frågan ännu. Personligen reagerade jag redan under för-VM och tänkte ”hur ska det här bli”. Spelarna kommer att få tinnitus allihop.

Tommie Elgestål, säkerhetsansvarig, IFK Göteborg:

– Vi har redan förbjudit dem. För det första låter det alldeles för mycket. Det är inte den typ av stämning som vi vill ha. Vi vill ha sång och vår klack ska höras när de sjunger.

Mattias Skoog, kommunikatör, Halmstad:

– Frågan har inte diskuteras alls. Men vi uppmuntrar till all god supporterkultur. Däremot tror jag inte att det kommer bli så att gemene man tar med en tuta.

Frederik Ericsson, arrangemansansvarig, Helsingborg:

– Det är för tidigt att säga. Om det skulle visa sig att de är farliga för hörseln eller farliga av någon annan anledning är en diskussion man får titta på.

Dennis Andersson, klubbdirektör, Häcken:

– Vi får verkligen hoppas att det inte blir någon fluga här i Sverige. Det är bara ett oljud. Jag ser det som osannolikt att det här slår igenom i allsvenskan.

Björn Andersson, arrangemangsansvarig, Kalmar:

– Jag tror att vi skulle släppa in dem. I dag finns det ingen anledning att inte göra det. Jag kan tänka mig att folk skulle bli förbannade på dem. Svenskar är inte som afrikaner. De gillar ju sådant där.

Pelle Svensson, vd, Malmö:

– Ja, det går inte att plocka den från folk. Vi har ingen rätt att göra det. Men jag är rätt säker på att vår publik kommer att fortsätta sjunga i stället för att tuta.

Thomas A Borstam, sportchef, Mjällby:

– Det har vi inte diskuterat. Vi får se.

Lasse Larsson, klubbdirektör, Trelleborg:

– Kan man ha dem i ett VM borde man kunna ha dem i allsvenskan.

Jan Svensson, ordförande, Åtvidaberg:

– Det passar inte i fotbollssverige, sen är det olika kulturer på olika platser. Om det kommer någon med en sådan tror jag att vi tillåter det, men det kanske skulle vara lämpligt att diskutera det.

Marino Rahmberg, evenemangsansvarig, Örebro:

– Vi har inte tagit något beslut. Jag kan inte kommentera det, men om man kan använda dem som tillhyggen blir det en säkerhetsfråga.