Häckens taktikkupp sänkte Helsingborg

Styrde spelet mot nyligen skadade Joel Ekstrand

FOTBOLL

GÖTEBORG. Det var taktikkuppen som satte stopp för Helsingborg.

Och fick resten av Fotbollssverige att jubla.

– Jag är helt ointresserad av vad resten av Sverige tycker. Vi får väl se hur det slutar i höst, säger Marcus Lantz.

Foto: scanpix
Peter Gerhardsson hade planen klar för sig hur man skulle slå serieledande Helsingborg.

Ordern från Häckens tränare Peter Gerhardsson var tydlig – se till att alla bollar styrs mot Helsingborgs mittback Joel Ekstrand.

– Vi visste att han varit skadad och bara spelat 30 minuter i träningsmatcherna. Joel är en mycket duktig passningsspelare i vanliga fall, men har man spelat så lite så är det svårt i början, säger Gerhardsson.

”Vi har lärt känna dem”

Hans taktiska genidrag sänkte flera av topplagen i fjol, bland annat så var IFK Göteborg helt bortkollrade i två matcher. Nu var det Helsingborgs tur att få känna på taktikern.

– Vi lärde känna dem i cupmatchen senast. Nu pressade vi högre mot deras backlinje så att de tvingades neråt. Helsingborgs mittfält är väldigt rakt så då kunde John Chibuike pressa sig in där emellan när backlinjen föll, säger Gerhardsson.

Och stackars Joel Ekstrand blev den som pressades allra hårdast.

– Joel fick gärna ha bollen. Med press mot sig och bara 30 minuters spel i benen så tvingade vi honom att hela tiden slå långt.

Helsingborgs tränare Conny Karlsson var irriterad.

– De fick oss att slå väldigt många djupledsbollar mot Erik Sundin alldeles för tidigt. Då kunde Häcken enkelt vinna andrabollen, och vi fick jaga oss trötta. Sen kunde de ta över mer och mer samtidigt som vi blev för försiktiga.

Helsingborgs mittfältsstjärna Marcus Lantz höll inte riktigt med om att det var en taktisk seger för Häcken.

”Vi borde varierat mer”

– Nä, det är ju så här vi har spelat hela året, med långa bollar mot Erik Sundin och sen vinna andrabollen. Vi på det centrala mittfältet har inte stor del i uppspelsfasen. Men vi kunde kanske ha varierat det lite mer i dag. Det är alltid en avvägning, om man ska slå långt eller spela in mer centralt. Men den avvägningen får försvaret göra. Och de har gjort det bra i 14 matcher så här långt, så jag tycker att man kan ge dem det ansvaret.

FAKTA

Därför vann Häcken

Offensivt

De pressade Helsingborgs backlinje högt upp. Det fick dem att falla ner i planen, vilket skapade en lucka mellan försvar och mittfält för framförallt John Chibuike. Det var också han som fixade fram straffen som ledde till segermålet.

Defensivt

Häckens höga press gjorde att HIF:s ytterbackar ytterst sällan kunde gå med upp i anfallen. Framförallt Erik Edman tvingades lämna allt offensivt spel till andra, när Jonas Henriksson pressade högt.

De lät Helsingborg spela sitt vanliga spel med mycket långbollar mot Erik Sundin, men styrde alla uppspel så att Joel Ekstrand fick ta hand om dem, och dessutom på ett väldigt tidigt stadium. Matchotränad fick han ytterst få av långbollarna till rätt adress.

Många defensiva löpningar av framförallt Erik Friberg och Dominic Chatto gjorde att Helsingborgs centrala mittfält aldrig fick tag i andrabollarna, utan bara fick jaga sig trötta hela tiden. Helsingborg hade två avslut på mål, både på skott långt utifrån.