Det är skönt på toppen

Alvbåge: Häcken räddade livet på allsvenskan

FOTBOLL

Nu är vi igång igen efter uppehållet och halva serien har passerat. BK Häcken gjorde jobbet i denna omgång och räddade livet på allsvenskan genom att besegra Helsingborg.

Nu tog jag väl i lite för mycket när jag skriver ”räddade livet” men visst var det en viktig seger för seriens skull och för alla oss som jagar dom rödblåa skåningarna.

John Alvbåge.

Att i alla fall vara med i den så kallade toppstriden är riktigt intressant måste jag säga för vi ÖSK:are har inte alltför ofta varit inblandade i toppstriden allsvenskan.

Visst kan det vända fort, bara några förluster så är man där igen i mittenriket och långt ifrån medaljerna. Men så länge man har häng och är med så är spänningen extra trevlig.

Bottenstriden har jag upplevt betydligt oftare i mitt liv än toppstroden. Jag kan känna en annan känsla i kroppen där uppe i toppen.

Bottenstridens spänning är på liv och död, du måste ta poäng för att bokstavligen överleva.

Du fajtas hela tiden mot så mycket där nere i botten. Laget sätts hela tiden på hårda prov, det är allt ifrån pressen från fans till skitsnack i omklädningsrummet. Den där berömda spiralen som kan bli så jäkla negativ.

Tunga tankar och ångest kan upplevas i botten. Det är därför som jubelscenerna ofta ser lyckligare ut när man precis överlevt ett kval för att stanna i allsvenskan än när man tar ett guld just på grund av att man överlevt.

Det gäller att hålla i känslan

Överlevnadsinstinkten är ju kanske den starkaste instinkt vi har, därför lättnaden och glädjen. Att vara med i en toppstrid är på samma sätt men tvärt om, man har lite närmare till ett leende helt enkelt. Klappen på axeln tar man utan minsta baktanke och skämten i omklädningsrummet är lite roligare. Det är inte så stelt och uppstyrt allting, det rullar liksom bara på.

Det är just den där känslan att saker och ting bara rullar på som är så viktig att få in i laget. Den känslan dyker upp på grund av många orsaker som till exempel kvalité, självförtroende och så klart hårt arbete.

Det är så enkelt att det laget som lyckas hålla i denna känsla längst och som håller hårt i sina kvalitéer, sitt självförtroende och sitt hårda arbete som kommer att stå där till hösten med en guldmedalj runt halsen.

De lagen som åker ut kommer helt eller under stora delar av säsongen att sakna just dessa viktiga bitarna. Vi har halva serien framför oss vet ingenting om framtiden. Allsvenskan lever i allra högsta grad!

John Alvbåge