AIK ser ut att få böta mest i år

Klubben drabbas av ytterligare straff i dag

FOTBOLL

Publiksiffrorna sviktar i allsvenskan men Disciplinnämnden har fortsatt bråda dagar.

Taktiken att straffa fansens egna lag för förseelser på läktarna har varit resultatlösa när bestraffningsärendena nu i stället kan vara på väg att öka.

Foto: scanpix

2007 betalade de allsvenska klubbarna in totalt 1 235 000 kronor i böter till förbundet vilket sänktes rejält 2008 med låga 770 000. Men sedan vände allt igen.

I fjol landade siffran på 1 550 000 efter att Djurgården tvingats betala 200 000 bara för skandalmatchen mot Assyriska i kvalet. Trots att det drog upp siffran kan den ändå slås av årets säsong.

Det värsta återstår

Efter att drygt halva serien spelats har redan 595 000 kronor dömts ut i böter. Om trenden fortsätter blir slutresultatet för året 1 190 000 men AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch säger att den värsta delen av säsongen återstår.

”Fler bengaler i höst”

– Nu när det blir höstmatcher blir det ännu mer intressant för de som vill elda bengaler. Det blir mörk­are och matcherna börjar gälla mer, säger Koch.

Just AIK ser också ut att bli de värsta syndarna i årets allsvenska, för första gången på de senaste fyra åren. Laget har redan tvingats betala 205 000 i böt­er och den siffran kommer att höjas ytterligare när straffet för rökincidenten mot Malmö FF döms ut i dag.

– Det är jobbigt att inte kunna stoppa sådana som bryter mot reglerna. Det hade varit en sak om vi varit slapphänta men vi satsar både pengar och tid i jobbet med säkerheten, säger AIK:s vd Annela Yderberg.