Sluta mobba Allsvenskan!

Alvbåge: Fiaskosnacket drar ner självförtroendet

Foto: PER GROTH
FOTBOLL

Denna vecka har varit tung för allsvenskan om man nu personifierar just ”allsvenskan” för en stund. Låt oss leka med tanken att ”allsvenskan” är en person...

Allsvenskan har fått mycket skit den här veckan från alla möjliga håll. Man kan säga att Allsvenskan har blivit utsatt för mobbning.

”Du är för dålig helt enkelt”, ”Du räcker inte till”, eller ”allsvenskan är en utav Europas sämsta”.

Detta är bara några få uttalanden man har kunna höra under veckan som varit.

Vem som helst hade tagit illa vid sig om man hade blivit behandlad på detta sättet. Nu är inte ”allsvenskan” en person så inga tårar har fallit och orden har bara varit åsikter som försvunnit i atmosfären.

Det jag menar är att snacket kring det så kallade svenska Europafiaskot bara dragit­ ner det allsvenska självförtroendet ännu mer.

Givetvis så vet vi om att vår kära allsvenska inte tillhör Europas bästa, det behöver vi inte bli påminda om hela tiden.

När jag surfade på nätet och försökte hitta en Uefa-lista som visade hur allsvenskan just nu rankas i Europa hittade jag inte någon svensk placering. Den lista jag hittade hade bara 30 nationer med och där fanns inte Sverige och allsvenskan med. Däremot Moldavien och Slovenien var bland annat med så … ja, skit nu i det! Vi ska inte haka upp oss på detta. Låt oss se det positiva och se ljust på framtiden i stället!

Kommer närmare succé

Efter varje så kallat Europafiasko kommer vi närmare en succé. Sådär äckligt positiva måste vi vara för att vända på steken och komma igen och förbi U-länder som Moldavien och Slovenien.

Jag läste en artikel i veckan där den gamla blåvita demontränaren Roger Gustavsson sa att ”Man måste våga tro på det. Om vi säger att vi inte klarar det och att vi inte har pengarna så tror ju alla på det. Det är inte så mycket som skiljer.”

Det är just det jag säger. I fotboll är det ofta små marginaler som avgör och en vacker dag så är alla dessa marginalerna på rätt sida och då står vi där med ett svenskt lag i någon europeisk turnering.

Det var inte så längesen Elfsborg var i Europaspel och det var inte över hundra år sedan som Djurgården slog ut FCK i Champions League-

kvalet eller som San Siro-Sven fick sitt namn.

Borde sluta mobba

Vi borde sluta med att mobba våran stackars allsvenska och

i stället se ljust på framtiden.

Eller för självförtroendets skull skylla på att marginalerna inte var på vår sida, i år heller!

JOHN ALVBÅGE