Så mycket kan allsvenska klubbarna tvingas betala

Domen kostar dem miljoner - polisen kan börja ta betalt i år: ”Överväger det”

Foto: Foto: SCanpix
Dyr polisnota Efter domen mot Örgryte kan polisen börja ta betalt för sin insatser när bolagiserade klubbar spelar matcher. Något som kan bli väldigt dyrt för Stockholmsklubbarna – särskilt i samband med stökiga derbyn.
FOTBOLL

Här är domen som skakar fotbollssverige.

Polisen kan ta betalt för sina insatser vid idrottsarrangemang – något som kan resultera i miljonförluster för Stockholmsklubbarna.

– Det här är ett jättebra påtryckningsmedel, säger Isabell Thorén vid Stockholmspolisen.

Kammarrättens dom under gårdagen visade att Polisen gjorde rätt som krävde 2 070 kronor av Örgryte för polisinsatsen i samband med Superettanmötet med Hammarby förra säsongen.

En struntsumma, javisst, men domen kan få större konsekvenser än så.

Nu kan nämligen polisen ta betalt för de insatser som krävs i samband med matcher, arrangerade av bolagiserade klubbar.

Kan ta betalt i år

– Vi har övervägt, och gör det fortfarande, att ta betalt inför kommande fotbollssäsongen, säger Isabell Thorén, kommenderingschef vid operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.

Thorén menar att detta kommer göra att fotbollsklubbarna tvingas till ett stärkt samarbete med polisen, likt som utvecklingen gått inom hockeyn.

– Just nu har vi ett väldigt bra samarbete när det gäller hockeyklubbarna, hockeyförbundet och arrangörerna som har gett jättebra resultat. Det här är ett jättebra påtryckningsmedel inför kommande fotbollssäsong i kontakten med klubbarna.

Skulle polisen välja att ta full betalning handlar det om miljonbelopp för Stockholmklubbarna i allsvenskan, AIK och Djurgården.

AIK, som arrangerar flest högriskmatcher, drabbas hårdast.

Enligt uppgifter till Sportbladet kan det bli så mycket som närmare fem miljoner kronor – ett hårt slag mot klubbens redan ansträngda ekonomi.

Örebro kan drabbas

Den tredje allsvenska klubb som kan drabbas är Örebro SK. Där handlar det dock om betydligt lägre belopp, runt en halv miljon kronor.

– Det slår inte så mycket mot oss som det gör mot stockholmsklubbarna, de skulle få det väldigt tufft, säger Örebros vd Jan Karlsson.

”Gott sammarbete”

Ralf Hedin, operativ chef hos Örebropolisen:

– Vi har ett gott samarbete med ÖSK så jag ser inga problem med det här. Dels har vi ett eget arbete inom myndigheten och gör det här på ett bra sätt, och dels inväntar vi direktiv från rikspolisstyrelsen angående detta.

FAKTA

Så mycket kan klubbarna få betala:

AIK

4,8 miljoner kr

DJURGÅRDEN

3,6 miljoner kr

ÖREBRO

500 000–700 000 kr

Fotnot: Siffrorna är ungefärliga baserade på polisinsatser tidigare säsonger och anger ifall polismyndigheterna skulle kräva full betalning för sina insatser kring matcharrangemangen. Ideella föreningar berörs inte. Andra klubbar som berörs är Superettanklubbarna Örgryte och Hammarby. I hockeyns elitserie är Djurgården, AIK och Modo bolagiserade och kan därmed drabbas av domen.

DETTA HÄR HÄNT:

När Örgryte IS mötte Hammarby IF på Gamla Ullevi i Superettan den 5 juli var tre poliser på plats. Polismyndigheten i Västra Götaland fakturerade klubben på 2070 kronor, en fjärdedel av den totala kostnaden, för detta. Något Örgryte överklagade och fallet gick till domstol.

Den femte augusti gav förvaltningsrätten, enligt ordningslagen, polismyndigheten i Västra Götaland rätt. Fallet överklagades till Kammarrätten.

Kammarrätten avslog i går överklagandet. Efter domen meddelade Örgryte att man eventuellt kommer att överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

Domen innebär att polismyndigheterna kan begära att ta betalt för de polisinsatser som görs i samband med matcher ­arrangerade av bolagiserade klubbar.