STÖRSTA FLOPPARNA

Sportbladets Patrik Sjögren summerar allsvenskan 2010 – DEL 1 av 6

FOTBOLL

Efter åtta månaders spel återstår bara en vecka på den rekordlånga allsvenskan.

Vi har slirat runt på åkrar, hyllat skåningar, sörjt med stockholmare, njutit av drömmål och sammanfattar nu fotbollsåret med en lista per dag fram till utdelandet av Lennart Johanssons pokal på söndag.

1. AIK

Sålde ut hela sin guldtrupp, släppte sina två största profiler mitt i krisen och stängde av sin viktigaste försvarsspelare. Lyckades dessutom mobba ut sin målvakt, byta tränare två gånger och ta ett miljonlån till ockerränta. Hade det inte varit för Mohamed Bangura hade AIK spelat i superettan nästa år.

2. PLANERNA

Hela vårens stora samtalsämne. Säsongstarten redan i mars skrämde effektivt bort publiken samtidigt som spelarna slirade runt på leråkrar. När fotbollsåret 2010 ska sammanfattas kommer historieboken att inledas med en AIK-spelare i sank mitt i höstdimman på ett gödselbrunt Råsunda.

3. SEBASTIÁN EGUREN

Supervärvningen från spanska La Liga utsågs till årets nyförvärv av spelarna innan säsongen. Eguren lyckades sedan svika Hammarby-fansen, krossa sitt anseende bland övriga allsvenska supportrar och ta en bänkplats i VM efter att vilset ha löpt runt i sin nya position i AIK:s anfall. Allt på bara tre månader.

4. IFK GÖTEBORG

IFK Göteborg var spelarnas favorit till SM-guldet i Sportbladets stora enkät innan säsongsstarten i mars. Det slutar med en mittenplacering i allsvenskan, en Stefan Selakovic helt ur form och med målkungen Tobias Hysén som säger att han aldrig skulle ha bjudit in sig själv till Fotbollsgalan.

5. PUBLIKEN

De allsvenska klubbarna förlorade 40 miljoner på minskade publikintäkter bara under de 14 första omgångarna. Lagen har fortfarande inte hämtat sig från krisen och guldjagande Helsingborg spelade rysarmatchen mot Åtvidaberg inför ett halvtomt Olympia i slutomgångarna. Nu satsas miljoner i ett krisprogram efter fiaskosäsongen.

6. IMPORTERNA

Kalmars nya brassar floppade totalt, AIK:s kroatiske anfallare var osynlig och vem är Åtvidabergs Etuwe Prince Eboagwu? Importerna floppade och för första gången sedan 2001 finns ingen stjärna värvad från utlandet bland de tre främsta målskyttarna i allsvenskan.

7. STRAFFSUMPARNA

Tack vare Tobias Hysén, Ragnar Sigurdsson, Hjalmar Jonsson, Jakob Johansson, Elmar Bjarnarsson och Thomas Olsson har IFK Göteborg lyckats med det historiska konstycket att missa sex straffar i rad. Mitt förslag är att tränaren Jonas Olsson, som påhejat systemet att den som missar petas, får kliva fram nästa gång. Missar du – får du lämna klubben.

8. HANDBOLL

”Bollen ska söka armen”, ”det måste vara medvetet”, ”han skyddade sig bara”, ”det var en naturlig rörelse” eller ”han hade den framför kroppen”. Det är domarna som hånas, hängs ut och bespottas men kan ens domarbasen Bo Karlsson förklara när det egentligen är hands? En av årets floppar är definitivt den eviga diskussion om det var handboll eller inte.

9. PÄR ERICSSON

Gjorde ”det förbjudna klubbytet” från Gais till IFK Göteborg som hostade upp stora pengar för prestigevärvningen. Efter åtta månaders allsvenskt spel har Ericsson mäktat med ett mål och bara 13 spelade matcher. Makrillarnas skratt ekar över hela Göteborg när de nu badar i pengar i den rödgröna klubbstugan.

10. MAGNUS HAGLUND

Har en spelmotor som är ordinarie i landslaget och en av hela seriens skyttekungar. Elfsborg är dessutom ett av få topplag som fått behålla sina stjärnor år efter år. Trots det misslyckas Magnus Haglund återigen med att prestera en utmanare om det allsvenska guldet. 20 poäng bakom toppduon gör Haglund till en av årets floppar.

ARTIKELN HANDLAR OM