7 av 10 hotade

Ledare och domare om hotbilden i stor enkät: ”Det är bedrövligt”

Foto: Bildbyrån
Fansen väntade efter matchen Hammarbys tränarduo Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist möttes av arga fans efter en match mot Jönköping Södra. Borgqvist sa senare upp sig till följd av hot.
FOTBOLL

Utåt är det tyst.

Men Sportbladets granskning finansierad av Älska fotboll visar hur svensk elitfotboll ser ut inifrån: sju av tio ledare och domare har blivit hotade.

– Vi blev mordhotade via telefon till arenan där vi dömde, säger en domare.

Foto: Urban Andersson
”Jag tror att det kan finnas en viss rädsla”, säger förbundsordförande Lars-Åke Lagrell.

Männen bar masker. De slet i ytterdörren och slog mot fönstren för att skrämma Örgrytetränaren Janne Carlsson. Några månader senare slutade Hammarbys ordförande Staffan Thorsell efter att han och frun hotats.

Det var 2009. I år har Michael Borgqvist gett upp inför hoten och lämnat Hammarby.

Stort mörkertal

Men det anmärkningsvärda är inte de tre fallen som har uppmärksammats på två år, utan alla som aldrig kommer fram. När Sportbladet frågar 108 ledare och domare i svensk elitfotboll om hotbilden visas hur stort mörkertalet är:

Nio av tio vet någon som blivit utsatt för hot. Sju av tio har själva blivit det.

– Oavsett hur människor har uppfattat hoten är det bedrövligt. Vi är vana vid i Sverige att människor är lojala mot det regelverk som finns, men om så här många känner sig hotade har vi allt större grupper i samhället som inte respekterar lagarna, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Varför är det så få som pratar om att de är hotade?

– Jag tror det kan finnas en viss rädsla. Många kan tro ”det är bara jag som är drabbad”. Andra är nog rädda att det ska hända mer om de pratar om det.

Skrämmande samtal

Hoten kommer oftast muntligen. En domare beskriver hur åskådare kommer tidigt för att försöka påverka dem före matcherna och stannar kvar runt arenan för att fortsätta påtryckningarna efteråt.

– På arenan förekommer hotelser från publik, förnedring verbalt och inkastade föremål, säger en domare.

En fjärdedel av de som hotats har gjort det via nätforum och bloggar. En fjärdedel har fått skrämmande telefonsamtal.

Lars-Åke Lagrell skräms av svaren som kommer fram, men betonar att förbundet inte ansvarar för säkerheten. Det gör föreningarna och rättsväsendet.

Och skadan, menar han, är enkel att förutspå.

– Det är klart att det drabbar klubbarna. Det skrämmer andra ledare som överväger att lägga ner all sin tid på föreningen.

ARTIKELN HANDLAR OM