”Ni måste visa skiten”

Så vill de hotade ledarna att media tar ansvar: ”Er uppgift att berätta”

Foto: Foto: Thomas Johansson
”Bra att det skrevs” Janne Carlsson lämnade Örgryte efter att han och hans familj fått utstå hot förra hösten. Då rapporterade bland annat Sportbladet om hotbilden. ”För oss var det bra att det skrevs, det gjorde att våra fans plockade bort de ansvariga”, säger han.
FOTBOLL

Domarna och tränarna hotas – och anser att media bär det största ansvaret för att motverka allt.

Nu uppmanar två som drabbats hårdast av fansens vrede att journalisterna går hårt fram.

– Man sopar det under mattan. Man måste visa upp skiten om man ska göra något åt den, säger Staffan Thorsell som lämnade Hammarby efter hot.

Sju av tio har hotats.

Den sanningen framträdde när Sportbladet i går redovisade rösterna från ledare och domare i allsvenskan och superettan. Men svaren vittnade också om vilket ansvar elitfotbollen lägger på media:

50 procent tycker att media har mycket stort ansvar för att arbeta förebyggande mot hot och påverkan. Motsvarande siffra för förbundet och klubbarna är 44 och 43.

– Era formuleringar kan vara väldigt ledande mot supportarna. Skriver ni att en tränare är ”mesig” eller ”för kraftfull” får ni med er av folket. Då blir tränaren det ni har formulerat, säger Janne Carlsson.

Han vet. Förra våren kritiserades hans Örgryte för sin miserabla form och i samma veva attackerade maskerade män hans bostad. Men tränaren är inte besviken på skriverierna då, utan önskar snarare hårdare tag från journalisterna.

”Konstigt att hyscha”

Vad hade hänt om inget skrivits om attacken mot dig?

– Det är inte omöjligt att det hade fortsatt. För oss var det bra att det skrevs, det gjorde att våra fans plockade bort de ansvariga.

Var går gränsen då? Ska tidningen publicera attentat som kan ha gjorts av en enskild dåre i sitt lags namn?

– Ja, det tycker jag, jag ser inget konstigt i det. Det är konstigt att hyscha ner saker och ting.

Vill ha hårdare press

Hur ser du på nackdelarna med det?

– Visst, det är ofta några få som gör något. Men när ni stryper en artikel om hot kommer bara en grej till. Jag tror det är bättre att publicera så man får krig mot det här.

I fjol lämnade Staffan Thorsell Hammarby efter hot. Precis som Carlsson är han nöjd med skriverierna runt händelsen, men trycker på för en hårdare press som tar upp alla fall.

– Klart det ska skrivas mycket om det. Man har varit obenägen att ta i det som ligger utanför fotbollsplanen och kräver annat arbete, säger han och lägger till att det blivit bättre med tiden.

Är inte risken att man bara sprider hoten?

– Nej. Medias uppgift är att berätta vad som händer. Börjar man sudda i det tappar man i trovärdighet. Genom att klubbar och media har sopat det under mattan har det levt vidare. Därför är det osäkrare på arenorna i dag. Nu får man skörda det man har sått genom åren.

FAKTA

Hur stort ansvar tycker du att följande aktörer har när det gäller att arbeta förebyggande mot hot och påverkan inom svensk fotboll?

FOTBOLLFÖRBUNDET:

Mycket stort: 44 %

Stort: 51 %

Litet: 4 %

Mycket litet: 1 %

KLUBBARNA:

Mycket stort: 43 %

Stort: 51 %

Litet: 6 %

MEDIA:

Mycket stort: 50 %

Stort: 28 %

Litet: 12 %

Mycket litet: 7 %

Vet ej: 3 %

MYNDIGHETER:

Mycket stort: 33 %

Stort: 44 %

Litet: 19 %

Mycket litet: 4 %

POLITIKER:

Mycket stort: 35 %

Stort: 36 %

Litet: 23 %

Mycket litet: 5 %

Vet ej: 1 %

ANDRA:

Mycket stort: 13 %

Stort: 11 %

Litet: 14 %

Mycket litet: 25 %

Vet ej: 37 %

Så är enkäten gjord: I en undersökning finansierad av Älska fotboll har 108 ledare och domare inom svensk elitfotboll svarat på frågor om hotbilden.

Svensk media: Vi vill inte vara en megafon

Jakob Sillén chef, SR radiosporten

”Vi kan inte vidareförmedla ett hot. Då gör vi oss nästan skyldiga också. Därför måste man väga de här fallen på guldvåg.

Säg att någon uttrycker sig rasistiskt: då tänker en del journalister ”jäkla bra citat, han sa ju så!”. Vi tycker inte det är så enkelt. Därför får alla fall bedömas enskilt. Klart man inte vill vara en megafon för andras ärenden.”

Per Yng, sportchef, SVT

”Det är en balansgång vad som är relevant. Vi vill inte starta triggermekanismer, men samtidigt tjänar väldigt få saker på att vara i det fördolda.

När Hammarbyklacken marscherade mot Staffan Thorsell gick det inte att undvika publicering, men i många fall måste man tänka på i vems tjänst man gör en publicering.”

Martin Kroon, sportchef, Expressen

”Vi gör en bedömning från gång till gång, där vi tar hänsyn till alla förutsättningar som vi känner till. Om det skulle finnas något som talar mot att publicera eller önskemål från någon berörd att vi ska avstå, så väger vi in det också i den samlade bedömningen. Jag tycker att det är bättre för alla parter att göra en oberoende värdering varje gång, än att ha strikt policy.”

Per Danielsson, sportchef, TT

”Om det ropas från läktare försöker vi vara restriktiva. Men om det upprepas flera gånger kan det finnas skäl att publicera. Här finns inget facit, när det inte handlar om självklara fall som Staffan Thorsell som var budbärare själv. När någon berättar själv är det självklart att skriva om det, annars är det fall till fall.”

ARTIKELN HANDLAR OM