Aftonbladet
Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”De fattar ingenting”

Här svarar Lars-Åke Lagrell på toppdomarnas och ledarnas frågor: ”Vad ska vi göra?”

Ryter ifrån Lars-Åke Lagrell är inte imponerad av frågeställarnas kunskaper om systemet och tycker inte att kritiken mot förbundet är rättvis. ”Oavsett om det gäller allsvenskan, superettan, division fyra eller division sju är det arrangörerna som har strikt ansvar. Tänk efter – det är det enda möjliga systemet. Ryter ifrån Lars-Åke Lagrell är inte imponerad av frågeställarnas kunskaper om systemet och tycker inte att kritiken mot förbundet är rättvis. ”Oavsett om det gäller allsvenskan, superettan, division fyra eller division sju är det arrangörerna som har strikt ansvar. Tänk efter – det är det enda möjliga systemet. Foto: BILDBYRÅN

      Vi hotas – och ni måste agera!

Sveriges främsta klubbar och domare tycker inte att Svenska fotbollförbundet är bra på att förebygga hot.

      Sportbladets granskning av hot i allsvenskan och superettan slutar med kraven som svensk elitfotboll ställer på förbundet.

Och ordföranden Lars-Åke Lagrells motattacker.

– De flesta som ställer frågor fattar ingenting om systemet, säger han.

Domare: Måste det ske en tragisk olycka för att ni ska agera?

– Då vill jag ställa en motfråga: Vad ska förbundet göra? Säg det! Vad ska förbundet göra vid en match i Falun exempelvis? När jag fått svar på den frågan ska jag utveckla ett svar.

Ordförande: Vad kan vi lära av andra länder som löst problemet?

– Då måste du först säga vilket land som har löst problemen. De jag känner till har en annan lagstiftning än Sverige. Då går det enklare. Det räcker med två enkla saker: att personer som gjort sig skyldiga till något olämpligt måste anmäla sig hos polisen när laget spelar och att använda mer videobevakning invändigt och utvändigt på arenorna.

Sportchef: Varför stoppar SvFF huvudet i sanden när klubbledare blir hotade?

– SvFF stoppar inte huvudet i sanden. Säger han så måste han först berätta vad förbundet borde göra! Är han sportchef har han en kanal direkt in i våra beslutande organ och kan lägga förslag på vilken roll förbundet ska ha. Det går inte bara att säga att någon stoppar huvudet i sanden.

Sportchef: Jag vet att ni samarbetar med polisen, men hur är det med sociala resursförvaltningar?

– Han pratar om samarbetet med lokal polis. Det är arrangörerna som har, inte vi. När Heysel-stadions läktare 1985 föll fick Uefas generalsekreterare villkorligt fängelse. Då bestämdes att arrangören ska bära ansvaret och den arbetsfördelningen kan vi inte glida i från nu. Vår uppgift är att arrangera seriespel. Oavsett om det gäller allsvenskan, superettan, division fyra eller division sju är det arrangörerna som har strikt ansvar. Tänk efter – sportchefen kan tänka efter också: – det är det enda möjliga systemet.

Domare: Trycker SvFF på myndigheterna för hårdare bestraffningar?

– Ja. Det är ingen hemlighet. Vi kritiseras av supportergrupperna för att vi kräver hårdare lagstiftning. Tycker inte domaren att det är nog kan han prata med den supporter som tycker att det drabbar honom. Det finns många som skriver taskiga mejl och brev till förbundet.

Ordförande: Varför bötfäller ni klubbar utan att redovisa vart pengarna går? Tror ni verkligen det hjälper?

– Nej, det är inte så. I fotbollen i hela världen är det dubbla straff: först ett fotbollsmässigt, sedan ett bötesstraff. Sedan finns två sätt att hantera pengarna: det ena är välgörande ändamål och det andra förebyggande arbete. Vi lägger mycket mer på det förebyggande, som matchkontrollanter och arenabesiktningar. Och till personen som frågar kan jag säga: vi lägger ut mycket mer pengar än vi får in. Det behöver han inte oroa sig för.

Domare: På vilket sätt arbetar ni för förbättrad säkerhet för allsvenska domare?

– Det gäller inte bara för domare, men vi arbetar med säkerheten genom våra tävlingsbestämmelser. I hela världen finns ett strikt ansvar för att arrangerande föreningar bland annat ska skydda domarna. Det kräver vi också. Sedan har vi arenabesiktningar och matchkontrollanter, men det är inte lika centralt.

Domare: Vem har egentligen arbetsmiljöansvaret för oss domare före, under och efter match?

– Arrangören. Förbundets roll i sammanhanget är att ge anvisningar i olika sammanhang. Här vill jag också lägga till att vid landskamper får förbundet samma bestraffningar av Uefa och Fifa. Vi har också fått böter. De flesta som ställer frågor fattar ingenting om systemet, de tänker bara utifrån sin enskilda match och kräver att förbundet ska hjälpa dem. De glömmer att vi har mer än 3 300 föreningar. För att ha en apparat som klarar det måste förbundet sätta upp en egen polismyndighet. Så ”vem tar ansvar för domarna?”... herregud, det gör arrangörerna.

Ordförande: Hoten kommer från människor som valt fotbollen som gemensam nämnare, men som regel bryr sig mindre om sporten. Här har media en viktig roll. Hur hanterar SvFF medias publiceringar och polisens uttalanden?

– Förbundet kan inte säga till någon tidning, inte ens till Sportbladet, att ni inte får publicera något. Vi lever i ett land med tydliga lagar. Vi kan inte heller jaga uppgiftslämnare hos polisen.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet