”Kommer bli kaos”

Fifa vill ändra reglerna för agenterna – då rasar Fotbollssverige

Foto: JIMMY WIXTRÖM
”För fotbollsvärldens bästa” Flera svenska agenter och klubbföreträdare är starkt kritiska till Fifas förslag att kravet på agentlicens ska avskaffas. Mästarna Malmö har många spelare man ska sätta sig ner i förhandlingar med om förlängning av avtal. Bland annat med Agon Mehmeti, Yago Fernandez, och Guilermo Molins som finns med på bilden.
FOTBOLL

I går blev Oliver Cabrera av med agentlicensen. Om ett drygt halvår kan beslutet vara betydelselöst.

Fifa föreslår att kravet på agentlicens ska avskaffas.

– Det är rena vansinnet. Det kommer bli kaos, säger agenten Patrik Mörck.

För två veckor sedan presenterade internationella fotbollförbundet (Fifa) och dess chef för agentverksamheten, Marco Leal, förslaget från en arbetsgrupp som sett över hur spelarövergångar fungerar i praktiken.

Sportbladet har tagit del av dokumentet som innehåller ett kontroversiellt förslag: avskaffa kravet på licens för agenter.

– Arbetsgruppen vill att man tar bort licenskravet. Men om spelare eller klubb använder sig av en mellanhand så ska den personens uppgifter registreras hos respektive fotbollförbund, säger Krister Malmsten, chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet.

Fyller ingen funktion

I dag måste agenter för att få kalla sig Fifalicensierade klara av ett avancerat prov som bland annat ställer krav på grundläggande juridiska kunskaper.

Fifas arbetsgrupp hänvisar till att man i sin utredning kommit fram till att bara 25–30 procent av internationella spelartransfers genomförs med hjälp av licensierade agenter och att licenskravet därför inte fyller någon funktion.

Om förslaget går igenom träder de nya reglerna i kraft andra halvåret 2011.

’Spelarna förlorar’

Fifaförslaget innebär att i princip vem som helst kan bli så kallad mellanhand vid spelarövergångar utan några krav på grundläggande kunskaper.

Flera av Sveriges mest etablerade agenter rasar mot förslaget tillsammans med många klubbledare.

Spelaragenten Martin Dahlin:

– Jag hoppas verkligen Fifa och Uefa behåller kravet på agentlicens för fotbollsvärldens bästa.

Kollegan Anders Wallsten:

– Spelarna blir förlorarna. De får mindre trygghet genom bristen på kontroll.

’Inte seriös’

– Det är svårt att ta förslaget på allvar. Utredningen känns inte seriös. I Sverige fungerar reglerna. De icke-licensierade agenterna har blivit marginaliserade, säger Patrik Mörck.

Kritiken mot de föreslagna nya reglerna är även stor hos de flesta klubbföreträdare Sportbladet talat med.

– Licenskravet garanterar en viss kvalité och kompetens. Det kommer inte bli lättare för oss klubbar om licensen tas bort. Det riskerar att bli vilda västern, säger Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson.

ARTIKELN HANDLAR OM