Laul: Är bara att hylla ingreppet

FOTBOLL

Först avslöjade kung Carl XVI Gustaf att han inte är AIK:are utan djurgårdare trots sitt nedärvda medlemsskap i den rivaliserande Solna-klubben.

Nu innehöll insidan av ur-gnagaren Lennart Johanssons pokal inskriptionen ”Djurgården är bäst”.

Det finns så många vändningar på den här storyn som redan fått internationell uppmärksamhet att jag inte vet var ska jag börja.

Så vi tar det väl från början.

En kollega till avlidne silversmeden och djurgårdaren Ingemar Eklund gick ut i Dagens

Nyheter och avslöjade att det fanns en text

inuti pokalen där det skulle stå ”Bajen Forever”. Svenska Fotbollförbundet, med överläkare Lars-Åke Lagrell i spetsen, bestämde sig snabbt att kontrollera saken och lämnade vidare uppdraget till sin bäste pokalortoped, förre landslagsmedicinaren Magnus Forssblad.

Till en början förundrades vi över förbundets lätt neurotiska inställning till att inte låta myten leva vidare, samtidigt som vi tyckte synd om alla trasiga lårbenshalsar som fick se sig passerade i kön av 15 kilo sterlingsilver.

Lägerelden mår bra

Med facit i hand är det bara att hylla det kirurgiska ingreppet som genialiskt. Vår lägereld mår bra av berättelser och det här är den bästa jag har stött på under mina år som fotbollsreporter.

”Bajen Forever”?

Icke.

”Djurgården är bäst”.

Herregud.

Jag såg en bild på doktor Forssblad – iförd läkarrock! – i samband med rapporteringen och han måste ha tappat sin karaktäristiska mustasch i samma ögonblick som han bokstaverade fram inskriptionen framför ett digert pressuppbåd och livesändande tv-kameror.

Ja herrejösses.

Förbundet säger nu att inskriptionen ska slipas bort och jag kan inte annat än att hålla med: ”Djurgården är bäst” ska väck.

Det vore en helt annan sak om det stått ”Bajen Forever”. Det linjerar med Hammarbys föreningsidentitet att vara rebeller och förlorare, det skulle givit bucklan en dynamik som det talats om ända till det visat sig att Lennart Johansson var nazist. Forever, med andra ord.

Men Djurgården – nej, nej, nej. Fel, fel, fel. Passar inte alls in i bilden.

Bra samlarvärde på t-shirts

Om Bajen är den upproriske tonåringen som på ett charmigt sätt gör upp med sin omvärld, blir det i Djurgårdens fall mer som att fuska på en examina på Handels.

Hammarby hann till och med trycka upp t-shirts med en bild på Lennart-pokalen och texten ”Det är insidan som räknas”. De tröjorna kan få ett schyst samlarvärde. Skicka gärna en.

ARTIKELN HANDLAR OM