Sökes: ny arbetsgivare

Tre veckor till premiär – då är flera svenska spelare kontraktslösa: ”Det är påfrestande”

ARBETSSÖKANDE Flera spelare söker nya klubbar.
FOTBOLL

Klubb efter klubb redovisar miljonförluster.

En ekonomisk kräftgång som sätter spår även på spelarmarknaden.

– Det är ingen rolig marknad, säger målvakten Jonas Sandqvist som är en av alla svenska spelare i jakt på ett kontrakt.

10 kontraktslösa spelare som kan hjälpa ditt lag (Obs: klicka på bilden för läsbar version).

Jonas Sandqvist, 29, hade gjort 78 matcher för Malmö FF i allsvenskan när han sökte sig till en utländsk proffsklubb i slutet av 2009. Han skrev på för 2,5 år med grekiska Atrimitos, men proffs-äventyret blev inte alls som förväntat. Dåligt med speltid och ekonomiska problem gjorde att kontraktet sades upp redan innan 2010 var över.

– I vanlig Greklandsanda så blev det problem med lönerna. De ville att vi skulle skriva om våra avtal och få 50 procent vitt och 50 procent svart. Jag vägrade det, säger Jonas Sandqvist.

”Ingen rolig marknad”

I stället för proffsäventyret i Grekland blev den rutinerade målvakten plötsligt kontraktslös.

För några år sedan hade det varit en situation som inte skapat större huvudbry för en spelare med Jonas Sandqvists meriter. Men på en spelarmarknad där konkurrensen har hårdnat och klubbarna dragit hårt i svångremmen efter miljonförluster blir jakten på en ny klubbadress svårare än någonsin.

– Det är ingen rolig marknad så mycket kan jag säga.

– För några år sedan kunde klubbarna plocka in en spelare bara som back-up-alternativ. Klubbarna är mycket mer försiktiga med sina värvningar nu, säger Jonas Sandqvist.

Provspelar

Den före detta Malmömålvakten har upplevt tre tuffa månader i jakt på en ny klubb och pressen ökar i takt med att säsongen i de nordiska ligorna närmar sig avspark.

– Klart det är påfrestande, jag skulle ljuga om jag sa något annat.

När Sportbladet pratar med målvakten är han ändå optimistisk. I två dagar har han varit på provspel hos norska toppklubben Ålesund.

– Alla intryck är bra, men man kan aldrig vara säker förrän man skrivit på avtalet.