Domarna på skäms- turné: ”Känns bättre”

Ingvarsson ska säga förlåt.
FOTBOLL

Allsvenskans domare är utskickade på en resa till klubbarna.

Där ska de visa upp en dvd med sina egna tabbar från i fjol.

– Det blir speciellt med Gais där jag missade en jävla straff. Det var hands så det stod härliga till, säger Martin Ingvarsson.

Ingvarssons vecka är späckad. På tisdag är han hos Malmö, på onsdag hos Gais och på torsdag hos Mjällby.

Vid alla stopp hoppas han skapa förståelse för domarnas arbete. Som grund för ligger bland annat en samling dråpliga klipp från allsvenskan 2010 där domarna bedömer situationerna fel.

– Vi visar upp saker vi har missat, som en hands vi inte såg. Det känns bättre att vara öppen och ärlig för vi gör rätt ofta, men inte alltid, säger domarbasen Bosse Karlsson.

”Nu fixar vi det här”

En sekvens på dvd:n är från mellan Gefle och Gais där Ingvarsson missade en hand på Daniel Bernhardsson.

– Jag tror det är nyttigt att förstå vad vi håller på med. Det blir speciellt med Gais där jag missade en jävla straff. Det är lika bra att ta tag i Axén (Alexander, tränare) direkt och säga ”nu fixar vi till det här”, säger Ingvarsson.

Varför gör ni misstagen?

– Det är inte så att jag ser handen och struntar i att blåsa. Jag ser inget alls just då. Och just hands är svårast för det kan vara oavsiktligt men samtidigt måste du ha kontroll på dina armar.

Ingen förlåtresa

För tre år sedan ambulerade Bosse Karlsson med samma uppgift. Nu är han nöjd över att proffsdomarna har tagit över, men vill inte kalla det ”förlåtresa” utan ”diskussionsresa”.

– Vi ber inte om ursäkt, men vi säger ”vi såg tyvärr inte”. Det är skillnad, säger han.