”Vi var ledare redan på plan”

Elva allsvenska sportchefer var stjärnor som spelare

FOTBOLL

MALMÖ. På 1980- och 90-talen var de stjärnor i allsvenskan.

Nu styr de klubbarna i allsvenskan.

– Vi visade ledaregenskaper redan på plan nästan allihop, säger Malmös Per Ågren, den färskaste och hetaste sportchefen av dem alla.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Per Ågren.

Medan bara hälften av allsvenskans tränare tog sig till allsvenskan (eller, som Sixten Boström, till en utländsk förstaliga) som spelare hittar vi hela elva gamla allsvenska stjärnor bland sportcheferna.

Dagens sportchefer tillhör nästan allihop samma generation och på 1980- och 90-talen möttes de flesta av dem på planen vecka efter vecka.

Per Ågren nyast

De flesta av dem spelade på centrala mittfältet eller i mittförsvaret. Och påtagligt många betraktades som tämligen långsamma på plan.

Stefan Andreasson i Elfsborg har suttit längst på posten, sedan 1999, medan Per Ågren är den färskaste (tillträdde i januari).

Ågren är också den hetaste just nu.

Han har ju en av huvudrollerna i årets snackis hittills, ”Rollegate”, och ansvarar för rekryteringen av mästarnas nya tränare.

– Klart det är en press.

”Fått lite örfilar”

Ågren har fått en tuff start på den nya posten.

– Man har fått lite örfilar. Första veckan kom beskedet att vi gått 30 miljoner back, vilket jag inte hade en susning om. Samtidigt slutade den vd som rekryterade mig. Sedan rullade det på med tränarfrågan och kontraktsförlängningar som är kinkiga i sig.

– Men det är ett privilegium att få komma tillbaka och få syssla med fotboll igen och i klubben man har en kärlek till, säger Ågren.

ARTIKELN HANDLAR OM