Kaos-svenskan

Här blåser det mest i den allsvenska orkanen

Foto: BILDBYRÅN
UNDER ATTACK Assisterande domaren Daniel Wärnmark flyr inåt planen efter att ett knallskott smällt av precis vid hans ena öra.
FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskan efter varje omgång.

Efter fem omgångar går det inte att blunda för orkanen som skakar om kaos-svenskan.

1. Skandalen i Södertälje

Äntligen lugn i AIK och bäddat för publikfest i Södertälje. Det slutade i en av de största allsvenska skandalerna i modern tid. Kaoset är nu totalt och det enda som återstår är frågor. Vem kastade? Varför? Hur kunde de undgå visiteringen? Hur kan det hända igen? Hur ska de skyldiga identifieras och straffas? Hur kan säkerheten vara så dålig? Hur kan vi i dagens samhälle tillåta att det här händer om och om igen? Och framförallt: Hur ska vi stoppa det? Samtidigt står alla och kastar pajer på varandra.

2. Djurgården

Dif ligger näst sist i allsvenskan, en grupp ”fans” krävde besked av tränarna på måndagsträningen samtidigt som truppen är upptagen med missnöjet kring rollfördelningen i ledarstaben. Det stormar i Djurgården men vad tänkte egentligen ledningen när de ställde en sämre trupp på benen än förra året? Kontinuitet är bra men det krävs kvalité för att bygga något framgångsrikt.

3. ”Ge mig semester”

Minst antal gjorda mål i allsvenskan och farligt nära nedflyttningsstrecket direkt. Då öppnar Mjällby för att ge skyttekungen Moestafa El Kabir semester. Allt för att allsvenskans mest varnade spelare ska vara redo för spel när han lämnar Mjällby för Cagliari. Kan någon berätta för mig vad Mjällby tjänar på det här?

4. Sämre än sämst

Syrianska kan bli den allsvenska historiens sämsta nykomling. Om polisen bilder visar det Radiosporten påstod, att knallskottet kom från Syrianskas läktarsektion, kan den haussade nykomlingen hamna på minuspoäng efter fem omgångar. Detta efter värvningar av Johan Arneng och Sharbel Touma, drömmar om att etablera sig i allsvenskan och det faktum att någon, någonstans, någon gång fick för sig att måla upp deras publik som en av allsvenskans bästa.

5. Tabellen

Vad är det som händer? Gais ledde allsvenskan och chocken var total. De föll men då tog IFK Norrköping över ledningen. Nu är ”Peking” tvåa (före Malmö) och Gais fyra (före Örebro). Är det ett svaghetstecken för allsvenskan eller helt enkelt ett plustecken för Gais och Norrköping som utan tvivel agerat bäst på sommarens transfermarknad? Jag tror tyvärr på det förstnämnda.

Men här är det plötsligt lä:

Jonas Olsson

”Jag ska fundera över natten” hette det efter fyra omgångar och alla väntade bara på att yxan skulle falla. Men efter Djurgårdstruppens myteri, publikskandalen i Södertälje och segern mot Kalmar känns Olssons IFK plötsligt harmoniskt. Nu är det märkligt nog lugn och ro på Kamratgården – dock kanske mitt i stormens öga.

Citatet:

”Jag har aldrig funderat på att hoppa av”

IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson omkring 14 timmar efter uttalandet ”jag ska fundera över natten”.

ARTIKELN HANDLAR OM