Så ska ditt lag värva i sommar

Foto: bildbyrån
Chanko till AIK, Johansson till Göteborg och Ljungberg till Djurgården? Patrik Sjögren tycker i alla fall att det låter som bra värvningar.
FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskan efter varje omgång.

Efter sju omgångar är det dags att börja scouta spelare till sommarens transferfönster.

Här är svenskproffsen ditt lag måste försöka locka hem.

Kriterier för urvalet: Svenska spelare som för närvarande är proffs i utlandet (borträknat helt orealistiska namn som till exempel Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander).

AIK: En spelfördelare

Daniel Tjernström har fått fylla Dulee Johnsons skor som spelfördelare och det känns inte riktigt hållbart. AIK behöver en kreatör på mitten och det finns några intressanta namn där ute. Louay Chanko (Ålborg) kan vara drömmen men även Pontus Farnerud (Stabaek) eller hans lagkamrat Johan Andersson skulle kunna lyfta laget.

Djurgården: En mittback/ledare

Djurgården saknar en rutinerad ledare som kan bära laget i motgång. Fredrik Ljungberg (Celtic) skulle kunna axla precis den rollen. Mer realistiskt, men minst lika inflytelserik, är Petter Hansson (Monaco) som flaggat för att kanske flytta hem inom kort.

Elfsborg: en ny tränare

Det är uttjatat att prata om tränaren Magnus Haglunds vara eller inte vara i Elfsborg. Men faktum kvarstår: Det är knappast i truppen de eventuella bristerna finns. Janne Jönsson kan få sparken efter fiaskostarten i Rosenborg. Inte helt svensk men fullt tillgänglig är annars Patrick Walker som fått gå från Sandefjord. Kanske lite brittisk touch kan lyfta Elfsborg.

Gais: En mittback

Gais har en sprudlande offensiv men ett stort frågetecken i sin defensiv. Ett frågetecken som Rasmus Bengtsson (Twente) skulle kunna räta ut till ett utropstecken men måste betecknas som en dröm. På marknaden finns också kanske Benjamin Kibebe (Lüzern) och Fredrik Risp (Esbjerg).

Gefle: En mittfältare

De har målskyttar men Gefle skulle må bra av tillskott på mittfältet. Valentino Lai (utlånad till Vejle) torde vara till salu. Ett spännande namn som kan röra om lite. 

IFK Göteborg: En offensiv kraft

Tobias Hysén sköter all offensiv men IFK är i behov av en kreativ mittfältare som kan ge spelalternativ på backen och inte bara på djupet. Louay Chanko vore otroligt spännande att se i IFK Göteborg. Även Andreas Johansson (Odense) kan röja om offensivt.

Halmstad: En spelmotor

HBK behöver egentligen allt men mycket spel börjar på det centrala mittfältet. Labinot Harbuzi (Genclerbirlgi) skulle kunna röra om rejält där. 25-åringens vinnarskalle skulle nog kunna jaga fart i en och annan HBK:are också.

Helsingborg: En ersättare till Gerndt

Helsingborg har ett lag för guld men kan (läs kommer) förlora en av de viktigaste pusselbitarna i Alexander Gerndt. Då är det läge att försöka locka tillbaka Rade Prica för ett till SM-guld. Ganska orealistiskt redan i år men det är få svenskproffs på marknaden som har kvalité nog för att lyfta HIF ytterligare.

Häcken: En rutinerad mittback

Häcken är på väg att bygga ett riktigt sevärt lag men det finns fortfarande svagheter defensivt. En ledare i försvaret skulle ge laget från Hisingen en ny dimension. Rasmus Bengtsson (Twente), Max von Schlebrügge (Brödby), Fredrik Risp (Esbjerg) är även här passande spelare.

Kalmar: En måltjuv

Gott om brassar men långt ifrån Nannes ambition att göra flest mål i allsvenskan. Entré en gammal bekant målkung vid namn Patrik Ingelsten (Viking).

Malmö: En anfallare

Malmö är i desperat behov av en till anfallare. Offensiven har avstannat och till matchen mot Syrianska kom laget med bara två forwards (Dardan Rexhepi och Agon Mehmeti), varav en (Mehmeti) skadade sig. Borde ge sig in i en fajt med HIF om Rade Prica. Värt ett försök alla dagar i veckan. Annars ont om riktigt bra svenska anfallare som överhuvudtaget skulle överväga ett allsvenskt kontrakt.

Mjällby: En kreatör

Mjällby behöver fler offensiva kreatörer vid sidan av Tobias Grahn på mittfältet. En comeback för Erton Fejzullahu vore idealiskt. Odd Grenlands Mattias Andersson och IFK Mariehamns succéspelare Marcus Olofsson är andra mittfältare som kan vara outsiders.

Norrköping: En målvakt

IFK värvade friskt inför säsongen och har gjort det fantastiskt bra. Men i målet finns fortfarande möjligheter att lyfta laget ytterligare. Det finns också intressanta svenska burväktare i Europa. Tromsös duo Marcus Sahlman och Robin Malmkvist eller talangerna Oscar Jansson (som Tottenham vill låna ut) eller Newcastles Ole Söderberg (som fått sitta på bänken i Premier League den här säsongen)

Syrianska: En anfallare

Peter Ijeh skriker efter sällskap. Mot Malmö försökte stjärnan till och med hålla handen (och fettet) på Malmös Daniel Andersson. En ny partner kan han i stället få i Odd Grenlands Mattias Andersson. Det skriker inte direkt Syrianska om en Andersson i uppställningen men det kan vara precis vad laget behöver. Nordsjällands Rawez Lawan är ett annat spännande namn. Lawans beskrivning på svenska Wikipedia lovar, om inte annat, gott: ”Han är en bra spelare på Fifa 11 där han har 80 i maxfart”.

Trelleborg: En försvarare

TFF har släppt in flest mål i allsvenskan, trots att de har en av seriens bästa målvakter i Viktor Noring. Med andra ord: Måste ha försvarsspelare. Benjamin Kibebe är både hyfsat realistiskt och välbehövligt. Kan ju knappast bli sämre…

Örebro: Ett rivjärn

Örebro har förvandlats till ett av allsvenskans mest sevärda lag under Sixten Boström. Men det fartfyllda offensiva spelet måste balanseras upp med ett rivjärn på mitten. Andreas Landgren (Udinese) vore ett drömnamn.

Citatet

”Mycket bra, Jonas”

Helsingborgs Mattias Lindström till Simon Thern efter talangens mål mot Gefle.

ARTIKELN HANDLAR OM